Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 14 mei: persberichten

14-5-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 13 mei.

Drie projecten in de regio krijgen geld uit het Waddenfonds

Het eerste project die subsidie krijgt uit de eerste toekenningsronde van het Waddenfonds is een door de gemeente zelf ingediende aanvraag voor de Boog van Ziel bij de haven van Termunterzijl. Bij de ander twee projecten, Waddenwandelpaden van Landschapsbeheer Groningen en Landmerken van de Stichting Oude Groninger Kerken, gaat het om door de gemeente toegezegde cofinanciering.

Het project Wandelpaden krijgt een bijdrage van 22.250 euro van de gemeente. Het doel is om een netwerk van historische wandelpaden, ommetjes en doorgaande wandelroutes te ontwikkelen en te realiseren in de gehele Waddenregio.

Het doel van het project Landmerken is het instandhouden en versterken van het historische en hedendaagse cultuurlandschap van de Wadden. Dit gebeurt door het opknappen van kerken, kerktorens, en kerkhoven. Daarnaast wordt er gekeken naar nieuwe toeristische en/of recreatieve functies voor kerkgebouwen. De toren in Uitwierde krijgt een uitzichtpunt. Bij de kerk van Termunten worden de paden en het kerkhof opgeknapt en worden er voorzieningen zoals een keuken en toilet aangebracht. Stichting Oude Groninger Kerken krijgt een bijdrage van 29.700 euro van de gemeente.

De Boog van Ziel wordt opgeknapt en voorzien van onder andere zitbanken, informatiepanelen en een uitkijkpunt. De kosten hiervoor zijn geraamd op 68.500 euro.

Het Waddenfonds heeft een bedrag van 800 miljoen voor een periode van 20 jaar beschikbaar voor projecten op ecologisch en economisch gebied in en rond de Waddenzee. Negentien projecten krijgen in dit eerste jaar in totaal voor 40,5 miljoen euro aan subsidie uit het Waddenfonds.

Delfzijl neemt deel aan het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen

Elke dag even bewegen, dat moet de norm zijn. Het college heeft een verklaring ondertekend om deel te nemen aan de Impuls Nationaal Actieplan Sport en Bewegen 2008 - 2012 (NASB) van het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (VWS). Via het NASB wil de gemeente Delfzijl dagelijks bewegen bevorderen onder de burgers. Met name bij mensen die te weinig bewegen.

Naast het stimuleren via sport, spel en beweging in het `gewone' dagelijks leven, worden er door het NASB beweeginterventies ontwikkeld. Dit zijn aanpakken gericht op bewegingstimulering van te weinig actieve mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Club Extra is een voorbeeld van zo'n beweeginterventie. Dit is een sportclub voor kinderen van vier tot twaalf jaar die minder handig zijn in het bewegen en/of weinig drang hebben tot bewegen. Op www.nasb.nl staat een complete lijst van voorbeelden van beweeginterventies.

Het ministerie van VWS wil met het NASB een impuls geven aan een actievere levenstijl en stimuleren dat beweeginterventies een onderdeel gaan uitmaken van plannen van het gemeentelijke gezondheidsbeleid. Het NASB duurt vier jaar, de eerste twee jaren financiert het Rijk. De laatste twee jaren financiert de gemeente.