ChristenUnie


Birma desnoods dwingen tot toelaten hulpverlening

Birma desnoods dwingen tot toelaten hulpverlening

woensdag 14 mei 2008 13:16 Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in een reactie op de situatie in Birma gesteld dat de internationale gemeenschap het Birmese regime desnoods moet dwingen snel meer hulp en hulpverleners toe te laten. "Nood moet boven de politiek gesteld. Nederland doet daarom een moreel appèl op de VN Veiligheidsraad om zich snel uit te spreken." Buitenlandse Zaken-woordvoerder Joël Voordewind (ChristenUnie) is ingetogen met de stellingname van minister Verhagen. Hij vindt dat Rusland en China vanuit de VN-Veiligheidsraad meer druk moeten uitoefenen op de Junta.

De druk op permanente leden Rusland en China van de VN-Veiligheidsraad zou moeten worden opgevoerd om zich in te spannen voor het toelaten van professionele hulpverleners tot Birma. Franse ideeën daarover zouden de steun van de raad moet krijgen, vindt Voordewind. De cycloon Nargis die Birma 3 mei trof, heeft zeker 32 duizend levens gekost. De VN rekent op zo'n twee miljoen serieus getroffen Birmezen. Toch laat de heersende Birmese Junta vrijwel geen hulpverleners toe in het land en wil het de hulpverlening zelf in handen houden. Daarbij richten ze zich teveel op infrastructuur, aldus Voordewind. "Ik heb zelf ervaring als ontwikkelingssamenwerker en ik weet dat het militaire apparaat niet in staat is om dit te doen. Je kunt niet zomaar voedselpakketten droppen, dat moeten professionals doen."

Goede banden
Het Tweede Kamerlid denkt dat door China en Rusland ertoe te bewegen hun politieke invloed in te zetten, Birma wellicht zal meewerken met de hulpverlening. "China en Rusland hebben goede banden met het Birmese bewind. China heeft onlangs nog een gezant gestuurd toen er monniken waren opgepakt.

Dinsdag kwamen de Europese ministers voor Ontwikkelingssamenwerking bij elkaar voor een spoedoverleg over de hulpverlening in Birma. De Belgische EU-Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel is na de vergadering vertrokken naar Myamar (Birma) om te pleiten voor een betere toegang voor humanitaire hulpverleners. Hij heeft, in tegenstelling tot veel hulpverleners, daarvoor een visum gekregen van de Birmese overheid. Michel benadrukte dat hij tijdens zijn bezoek zich uitsluitend zal richten op de humanitaire nood in Birma en geen politieke doelen heeft met het bezoek. Aanvankelijk dachten Frankrijk, Engeland en Duitsland eraan dat de VN desnoods de noodhulp maar zonder de toestemming van de Birmese autoriteiten moest verlenen.

De VN vermoedt dat er wellicht 100.000 slachtoffers te betreuren zullen zijn als gevolg van de cycloon. Het uitblijven van adequate hulpverlening door de tegenwerking van de Junta maakt de situatie er niet beter op. Volgens minister Verhagen zijn er aanwijzingen dat slechts dertig procent van de getroffenen tot nu zijn bereikt en slechts vijftien procent van de benodigde hulpgoederen het land inkomen. Tot overmaat van ramp meldde de VN woensdag dat mogelijke een nieuwe orkaan Birma kan treffen.

Ondertussen is ook China ook getroffen door een allesverwoestende aardbeving in de zuidelijke provincie Sichuan. Er zijn daar al zeker 20 duizend slachtoffers gevallen. De ChristenUnie leeft mee met de getroffenen in Birma en China.

Steun
Verschillende hulporganisaties werken samen om de hulpverlening in Birma mogelijk te maken. U kunt deze organisaties steunen met donaties aan giro555 (Samenwerkende Hulporganisaties) of giro550 (Red een Kind, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg) .

Op een satelliet foto van de Amerikaanse NASA ziet u de kust van Birma op 5 mei 2008, die de verwoesting laat zien van de vloedgolven die cycloon Nargis heeft veroorzaakt (NASA/MODIS Rapid Response Team)
---


* Birma: Verhagen doet moreel appèl op VN Veiligheidsraad