Gemeente Breda

Evaluatie project Buurtbemiddeling

Het gaat goed met het project Buurtbemiddeling Breda. Dat blijkt uit een evaluatie van het project over de periode april 2007 tot en met maart 2008. Stichting Vertizontaal, die het project namens de gemeente, politie en woningcorporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg uitvoert, heeft in het tweede jaar 234 bemiddelingszaken aangenomen. Van de afgeronde zaken is bij 90% succes geboekt.

Sinds 2007 is er meer aandacht voor communicatie, is er aan het Van Coothplein 41a een centrale plek in gebruik genomen waar de bemiddelingsgesprekken plaatsvinden en zijn weer twintig bemiddelaars opgeleid.

Van de 234 bemiddelingsprojecten is ongeveer de helft door de politie en eenderde door de woningcorporaties aangedragen. Door de samenwerking met GGZ, maatschappelijk werk, woonconsulenten en politie konden nog meer mensen geholpen worden. Er is ook samenwerking met mediators van de gemeentelijke afdeling Juridische Zaken gezocht. Die samenwerking wordt verder uitgebreid.

De komende tijd gaat de aandacht uit naar een nog snellere doorverwijzing naar het project. Vroegtijdige signalering en aanmelding kunnen immers voorkomen dat een zaak escaleert en daardoor moeilijker te bemiddelen is. Ook is er behoefte aan vrijwilligers uit andere culturen. Die krijgen op 30 en 31 mei aanstaande een training tot bemiddelaar. Verder gaat dit jaar een project leerlingbemiddeling van start bij de Nassauschool en bij de Rotonde waarbij leerlingen medeleerlingen helpen bij onderlinge conflicten. Als dit project succesvol blijkt, gaat het ook op andere scholen in Breda van start.

Buurtbemiddeling wordt ingezet als bewoners last hebben van geluid, rommel of vuilnis van buren, als er ruzie is over erfafscheidingen, overhangende struiken en bomen, bij overlast door kinderen, dieren, harde muziek, storende leefgewoonten, parkeeroverlast of pesterijen. Speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers bemiddelen bij een conflict tussen buren of buurtbewoners. Zij zijn onpartijdig, spelen niet voor rechter, vellen geen oordeel, maar brengen partijen tot elkaar. De bemiddelaars hebben een geheimhoudingsplicht en bemiddelen gratis in de hele gemeente Breda. Na een bemiddeling zijn partijen weer in staat om op redelijke wijze met elkaar om te gaan en om in de toekomst problemen zelf bespreekbaar te maken.

Wie een conflict met professionele bemiddeling wil oplossen, of wie zelf bemiddelaar wil worden, kan op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur contact opnemen met de coördinator van Buurtbemiddeling telefoon 06 12 10 56 57, emailadres: buurtbemiddeling@vertizontaal.nl.

Breda, 14 mei 2008

Te downloaden:

* Evaluatie Buurtbemiddeling Breda april 2007 tot april 2008 (2).doc