Gemeente Hoorn


Bronzen legpenning voor mevrouw drs. T.Y. van de Walle-van der Woude

14 mei 2008 - Op woensdag 14 mei 2008 heeft wethouder C.A. van der Maat de bronzen legpenning van de gemeente Hoorn uitgereikt aan mevrouw drs. T.Y. van de Walle-van der Woude. Zij neemt na een dienstverband van bijna 34 jaar afscheid van de gemeente Hoorn.

Westfries Museum
Van 1974 tot en met 1995 was mevrouw Van de Walle verbonden aan het Westfries Museum. Zij heeft in deze periode de functie van archeologisch medewerker en archeoloog bekleed. In de functie van archeoloog heeft mevrouw Van de Walle onder andere in 1990 bodemonderzoek verricht aan het West en in 1995 bij de Karperkuil. Naast het beheer van de archeologische collectie, het presenteren en exposeren werd de zorg voor het Hoornse bodemarchief en het verrichten van opgravingen een steeds belangrijkere taak. Om deze nieuwe taken zo goed mogelijk uit te voeren is in 1996 besloten de archeologie onder te brengen bij de gemeente Hoorn.

Gemeentelijke archeoloog
Als gemeentelijke archeoloog heeft mevrouw Van de Walle een aantal publicaties verzorgd over opgravingen in Hoorn. In 2002 is het eerste magazine in de serie Hoorn onder ons met de titel: Een middeleeuwse woonterp onder de Winston bioscoop uitgegeven door de archeologische dienst. In dit nummer heeft mevrouw Van de Walle verslag gedaan van de opgravingen op de plek aan de Roode Steen waar de Winston bioscoop heeft gestaan
Het tweede nummer draagt de titel: Karperkuil, een 17e-eeuwse scheepswerf in Hoorn.
Het onderzoek aan de Karperkuil is archeologisch gezien van groot belang geweest. In het opgravinggebied op de hoek van het Kleine Oost en de ABC zijn tal van sporen aangetroffen die verband houden met de ontwikkeling van dit stedelijk gebied tot haven. Dankzij deze archeologische opgravingen wordt de kennis over historische scheepsbouwinstallaties en scheepsbouwpraktijk weer uitgebreid en komt er tegelijkertijd nieuwe informatie beschikbaar over de inrichting van een bijzonder stukje Hoorn aan het water. In het kader van de viering van 650 jaar Hoorn heeft mevrouw Van de Walle met een aantal andere auteurs in 2007 een boek geschreven met de titel: Hoogtepunten uit Hoornse bodem. In dit boek worden de belangrijkste vondsten in Hoorn over de afgelopen periode beschreven.

Op 14 mei 2008 heeft mevrouw T.Y. van de Walle-van der Woude afscheid genomen in de Statenpoort. Mevrouw Van de Walle heeft de bronzen gemeentelijke legpenning uit handen van wethouder Van der Maat in ontvangst mogen nemen. Op de bronzen legpenning is de tekst Pionier, een van de eerste stadsarcheologen van Nederland, gegraveerd.