Gemeente Gaasterlân-Sleat


Opdracht tot oriënterende gesprekken met twee fusievarianten

kaart 8 gemeenten web.jpg
Dinsdagavond 13 mei heeft de raad de notitie `Naar een nieuwe gemeente' finaal behandeld en is in meerderheid (14 stemmen voor en 1 tegen) besloten om de notitie vast te stellen met dien verstande dat de Iselmarvariant komt te vervallen. Het college heeft opdracht gekregen om oriënterende gesprekken te gaan voeren met de colleges van de gemeenten in de andere twee varianten (Marrenvariant en Sleattemer variant), waarbij in ieder geval bepaalde thema's aan de orde moeten komen (zie hieronder). Binnenkort worden de gesprekken gepland met de colleges van de gemeenten Lemsterland, Nijefurd, Sneek, Skarsterlân en Wymbritseradiel.

Daaraan voorafgaand zal burgemeester Hoornstra persoonlijk zijn collega's van deze gemeenten benaderen. In de raadsvergadering van 14 oktober 2008 dient het college met een rapportage te komen van de gevoerde gesprekken, zodat een definitieve keuze voor één van de twee herindelingvarianten kan worden gemaakt. Met dit besluit vaart de gemeente een duidelijke koers in het proces naar eventuele herindeling.

Thema's

In de oriënterende gesprekken wordt de betrokken gemeenten gevraagd naar de visie op onder andere het te voeren kleine kernenbeleid (waaronder het vormgeven van de relatie gemeentebestuur - burger en verenigingen van plaatselijk belang, hoe om te gaan met stads- en dorpsvisies etc.), de dienstverlening aan de burger op het platte land (w.o. de aard en omvang van decentrale loketten in de nieuw te vormen gemeente), de in de nieuw te vormen gemeente te hanteren opheffingnorm voor basisscholen, het type gemeente dat men wil zijn (ontwikkelgemeente of beheergemeente) en de lasten van de burger.