Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Den Haag Ons kenmerk

14 mei 2008 PO/KOV/ 13275

Onderwerp
Reactie op brief van Bravo-Gastouders over
convenant kinderopvang 2008.

Bij brief van 18 april 2008 vroeg de vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mijn reactie op de brief van Bravo-Gastouders te 's Gravenhage inzake het Convenant kinderopvang 2008. Met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

In de aan de vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gerichte brief geeft Bravo- Gastouders aan dat zij zich volledig kunnen vinden in de nieuwe aangescherpte kwaliteitsregels van het nieuwe convenant kinderopvang 2008, op één uitzondering na. Zij hebben bezwaar tegen het maximaal aantal op te vangen kinderen bij zowel de reguliere gastouderopvang als bij de innovatieve gastouderopvang. Volgens Bravo- Gastouders maakt de wijziging in het convenant voor wat betreft de reguliere gastouderopvang, van een maximum aantal op te vangen kinderen van vier exclusief de eigen kinderen (ongeacht de leeftijd) naar vier kinderen onder de vier jaar inclusief de eigen kinderen, het werk als gastouder financieel niet meer vol te houden. Daarnaast wijzen zij op onoverkomelijke praktische bezwaren indien het oorspronkelijke convenant betreffende innovatieve gastouderopvang na evaluatie zou worden hersteld. Daarbij gaat het Bravo-gastouders vooral om de moeilijk te combineren groep van én jonge kinderen en kinderen in de BSO-leeftijd.

De Wet kinderopvang stelt eisen aan de kwaliteit van de formele kinderopvang. Er zijn globale eisen en concrete eisen: zoals een verplichte verklaring omtrent het gedrag voor personeel in de opvang en een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid. De kinderopvangsector (MOgroep kinderopvang, de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang en BOinK) heeft de globale eisen via zelfregulering verder ingevuld in landelijke normen. De laatste keer was dat in januari 2008. De convenantpartijen kwamen toen tegemoet aan mijn verzoek om snel nieuwe verscherpte kwaliteitseisen met betrekking tot de gastouderopvang te formuleren. Deze verscherpte eisen in de gastouderopvang betreffen onder meer de beperking dat van het totaal tegelijkertijd opgevangen (eigen ­ en niet eigen) kinderen maximaal vier kinderen onder de vier jaar mogen zijn. Dezelfde beperking maar dan voor de innovatieve gastouderopvang is door de convenantpartijen na het debat Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

met uw Kamer op 7 februari jl. vooralsnog geschrapt. De convenantpartijen lieten mij nog voor het VAO op 12 februari jl. weten het erover eens te zijn dat er weliswaar nadere afspraken rondom de innovatieve opvang gemaakt moeten worden, maar dat zij eerst de geplande evaluatie van de innovatieve gastouderopvang willen afwachten. Zij vroegen mij tevens de beleidsregels op dit punt aan te passen. Tijdens het Verslag AO heb ik de intentie uitgesproken om deze nieuwe afspraak over te nemen in de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang. De nieuwe normen zijn vervolgens 3 april jl. van kracht geworden.

Hierbij wil ik tevens wijzen op de ontwikkelingen in de gastouderopvang. Separaat ontvangt u van mij een door uw Kamer gevraagde brief over de ontwikkelingen bij gastouderopvang. Maatregelen ten aanzien van gastouderopvang zullen onderdeel zijn van een breder pakket aan maatregelen om het kinderopvangstelsel voor de langere termijn financieel houdbaar te maken. Over de inhoud van deze maatregelen zult u nader worden geïnformeerd bij de Voorjaarsnota 2008 en bij de Begroting 2009.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma