Gemeente Lelystad

Project Schools Cool van start

Het pilotproject Schools Cool, om ondermeer schooluitval tegen te gaan, is woensdag 14 mei in het Stadhuis feestelijke afgetrapt.

Schools is cool is een pilotproject van de gemeente Lelystad, waarbij kinderen in groep 8 die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, begeleiding krijgen van een thuismentor bij de overstap naar het voortgezet onderwijs.

Pilot

Het gaat om kinderen die deze steun en stimulans onvoldoende meekrijgen van thuis. De pilot duurt anderhalf jaar en gaat uit van 12 mentoren en 12 leerlingen. Opzet van de pilot is om uiteindelijk Schools Cool door een zefstandige stichting te laten uitvoeren. In Amsterdam loopt al jaren met succes een schools coolproject. Lelystad is de eerste gemeente die na Amsterdam een dergelijk project start.

De volgende scholen nemen deel aan de pilot: OBS De Vuurtoren, De Brink, de Lepelaar, PC Driestromenland en Laetare. Van het voortgezet onderwijs: Arcus, SGL en de Rietlanden.

Minder school uitval

Een goede start in het voortgezet onderwijs vermindert het risico op schooluitval in een latere fase. Een thuismentor kan het kind in grote mate helpen bij het maken van die goede start. De thuismentor komt wekelijks ongeveer 1 tot 1 1/2 uur bij het kind thuis in aanwezigheid van de ouder en helpt het om te gaan met de nieuwe situatie: bijhouden van de agenda, plannen van en helpen met huiswerk, stimuleren van lezen en informatie begrijpen etc. Daarnaast kan het belangrijk zijn te praten over hoe met al die verschillende leraren en nieuwe klasgenoten om te gaan, naar wie je toe moet gaan als er een probleem is. Ook is het soms nodig de ouders bij het schoolleven van het kind te betrekken.

De begeleiding start aan het eind van groep 8 van de basisschool en eindigt als het kind goed gesetteld is in de tweede klas van het voortgezet onderwijs. De verbintenis tussen thuismentor, het kind en Schools Cool is tijdens de officiële vastgelegd in een contract.
---