Gemeente 's-Hertogenbosch

14-05-2008
Invoering 30 km/uur wijk Molenhoek, Rosmalen

Aanleiding
Elk jaar worden in 's-Hertogenbosch enkele wijken ingericht als 30 km/uur-zone als resultaat van het landelijke concept Duurzaam Veilig. Het streven is om vijf tot zes wijken per jaar in te richten maar dit is sterk afhankelijk van het aantal te nemen maatregelen per wijk en de kosten hiervan. Gezien de hoge kosten van deze aanleg zal de uitvoering van 30 km/uur maatregelen `sober maar doelmatig' gebeuren dat inhoudt dat op strategische locaties in de wijk de maatregelen worden aangelegd. Hiermee wordt duidelijk gemaakt welk verkeersgedrag van de wegdeelnemers wordt verwacht. Het doel van 30 km/uur-zonering is niet dat door de maatregelen een maximale snelheid van 30 km/uur kan worden afgedwongen.

In de meeste wijken worden informatieavonden over de inrichtingsplannen gehouden waarbij wijkraden, bewonersvereniging, bewoners en diverse gemeentelijke afdelingen worden betrokken. Op 4 maart 2008 vond er een informatieavond plaats voor de wijk Molenhoek in Rosmalen. Vanaf half mei 2008 starten de uitvoeringswerkzaamheden.

Waar komen de maatregelen?
Het oostelijk deel van de wijk is al een 30 km/uur-gebied en nu wordt het westelijk deel van de wijk Molenhoek aangewezen als 30 km/uur-gebied. Ook dit deel van de wijk wordt voorzien van verkeersmaatregelen zoals drempels, plateaus en de benodigde verkeersborden. De Burg. Mazairaclaan en Molenstraat blijven 50 km/uur.

De belangrijkste maatregelen die in de wijk 't Ven worden aangebracht zijn onder meer dat op de volgende locatie extra verkeersplateaus worden aangelegd:


- Kruising Rooseveltlaan - Willem de Zwijgerlaan


- Kruising Rooseveltlaan - Jan Evertsenlaan


- Kruising Driebergenlaan - Hertog Jan II laan


- Kruising Driebergenlaan - Jkvr de la Courtlaan

En op alle invalswegen worden 30 km/uur-borden geplaatst. Ter hoogte van het verkeersbord (circa 5 tot 10 meter in de straat) wordt ook een verkeersdrempel aangelegd.

Alle werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant. Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Koen Gijsbrechts, verkeerskundige gemeente 's-Hertogenbosch, tel. (073) 615 91 74 of e-mail openbareruimte-verkeer@s-hertogenbosch.nl.