Gemeente Heeze-Leende


Info over zinkassen in het gemeentehuis

Gemeente en ABdK betalen 80% van saneringskosten

Info over zinkassen in het gemeentehuis

Sinds 14 april staat er in het gemeentehuis een stand van Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK). De stand is onderdeel van de actie `Zinkassen verwijderen' die de gemeente in samenwerking met ABdK uitvoert. In de stand zijn foto's en voorbeelden van zinkassen te zien en liggen folders om mee te nemen. De bedoeling is mensen te wijzen op de schadelijke effecten van zinkassen en hen aan te sporen om verontreinigde grond te saneren.

Zinkassen zijn schadelijk

Zinkassen zijn het restproduct van zinkerts dat vroeger werd verbrand om er het zink uit te winnen. Ze konden gratis bij de zinkfabriek worden afgehaald en werden veelvuldig toegepast als fundering voor wegen, paden en erven. Pas later kwam men erachter dat zinkassen schadelijk zijn. Doordat ze blijvend cadmium, zink, koper, lood en arseen afgeven, verontreinigen ze continu de omliggende bodem en het grondwater. Met name cadmium en zink hebben op termijn schadelijke effecten op plant, dier en mens.

Saneren met overheidssteun

"Zoveel mogelijk zinkassen opruimen en verontreinigde bodem saneren", is de beste maatregel om de bodemvervuiling door zinkassen aan te pakken. Het ministerie van VROM en de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben daarvoor geld aan ABdK beschikbaar gesteld. Ook de gemeente Heeze-Leende vindt een veilige leefomgeving belangrijk en deelt in de saneringskosten.

Gezond eigen belang

Het saneren van met cadmium en zink verontreinigde grond is niet alleen van belang voor milieu en gezondheid. Ook voor het verkrijgen van een bouwvergunning of vergunning voor verbouwen moet een aanvrager kunnen aantonen dat de bodem minimaal voldoet aan de kwaliteitseisen die nodig zijn voor de functie waarvoor de grond wordt gebruikt. En uiteraard zijn er ook heel wat mensen die bij het kopen van een huis willen weten hoe de gesteldheid van de bodem is.

Gratis bodemonderzoek

Inwoners van de gemeente Heeze-Leende die het vermoeden hebben dat er zinkassen op hun terrein liggen of gelegen hebben, kunnen zich nu melden voor een gratis bodemonderzoek. Blijkt dat er inderdaad zinkassen op het terrein liggen of dat de tuin in het verleden door zinkassen is vervuild, dan betaalt ABdK 60% van de saneringskosten en de gemeente 20%. Voor de eigenaar van de verontreinigde de grond resteert zo slechts 20%.

De uitvoering van de bodemonderzoeken wordt na de zomer opgestart.

Mensen die geĂŻnteresseerd zijn, kunnen meer informatie vinden bij de stand van ABdK in het gemeentehuis en/of contact opnemen met milieuambtenaar M. Hendrikx, tel. 040-22 41 434 of mevrouw M. van Dijk van het projectbureau ABdK, tel. 040-23 29 274.