Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 14 mei 2008 1 (Plan van Aanpak) Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGTL-2008/1392 - Onderwerp
Commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen Luchthavens

Geachte voorzitter,

In mijn brief van d.d. 26 februari 2008 ( kenmerk: V&W/DGTL-2008/432), naar aanleiding van het Algemeen Overleg inzake het Groenenbergterrein, heb ik u geïnformeerd over het voornemen tot instelling van een externe commissie die de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en mij zal adviseren over de rollen en verantwoordelijkheden van luchthavens in het ruimtelijk domein, de publieke belangen die hierbij in het geding zijn en of de relatie tussen luchthavens en overige actoren op ruimtelijk ordeningsgebied moet veranderen. De recente ontwikkelingen rond de reservering voor de parallelle Kaagbaan hebben mij doen besluiten eveneens advies te vragen over de rollen en handelingsbevoegdheden van de verschillende overheidsinstanties in grondpolitiek en grondverwerving.

Inmiddels heb ik, samen met de Minister van VROM, de heer ir. C.J. Vriesman bereid gevonden om als voorzitter van de commissie op te treden. De heer Vriesman is thans programma directeur voor het programma Stad ­ Land G4P3 en voorheen onder meer Directeur Staatsbosbeheer en Directeur Generaal Ruimte bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De overige leden die ik heb aangezocht zijn:
Prof. dr. M.J.W. van Twist, decaan en bestuurder Nederlandse school voor openbaar bestuur en Directeur bij Berenschot Procesmanagement. Bijzonder hoogleraar Sectie Geografie, Planologie en Milieu (RU)met leeropdracht publiek - private samenwerking in stad en regio.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

V&W/DGTL-2008/1392

Mevrouw dr. O.A.W.T. van de Riet. Zij is onder meer Managing Director van het Delft Centre for Aviation. Mevrouw Van de Riet heeft brede kennis op het (internationale) terrein van transport, infrastructuur en ruimtelijke ordening en is thans betrokken bij een internationaal onderzoek genaamd The Airport Metropolis. In dit project staat onder andere de ruimtelijke ontwikkeling van luchthavens in steden centraal.

Nadat aan de formele vereisten voor instelling van de commissie zijn voldaan, verwacht ik dat de commissie zo spoedig mogelijk kan aanvangen met haar werkzaamheden.

In bovengenoemde brief heb ik u eveneens toegezegd om u te informeren over tijdpad en aanpak. Bijgaand treft u aan het Plan van Aanpak. Om de werkwijze en aanpak van de commissie niet op voorhand te beïnvloeden, is met de voorzitter overeengekomen dat de commissie zelf beoordeelt op welke wijze tot een advies zal worden gekomen. Het ligt in de lijn der verwachting eind oktober het advies aan u te doen toekomen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---