Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mededeling Gezondheidsbeveiligingscomite

Mededeling van de Commissie aan de Raad over de voorlopige verlenging en uitbreiding van het mandaat van het Gezondheidsbeveiligingscomité met het oog op een toekomstige algemene herziening van de structuren voor gezondheidsbedreigingen op EU-niveauDatum Raadsdocument: 16 november 2006
Nr. Raadsdocument: 15561/06
Nr. Commissiedocument: COM (2006) 699
Eerstverantwoordelijk ministerie: VWSBehandelingstraject in Brussel: Raadswerkgroep Volksgezondheid (is in onderhandeling), Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (30-31 mei 2007)

* Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Consequenties

* Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Het Gezondheidsbeveiligingscomité (Health Security Committee-HSC) is in 2001 opgericht door de Raad. Het HSC is belast met het uitwisselen van informatie over gezondheidsgerelateerde dreigingen en het delen van informatie over en ervaring met draaiboeken en crisisbeheeringsstrategieën. Daarnaast zorgt het HSC voor snelle communicatie bij gezondheidsgerelateerde crises en coördineert het de draaiboeken, de rampenplannen op EU-niveau en de maatregelen van de lidstaten. Het HSC beoordeelt de wetenschappelijke en technische adviezen van onder andere de EU-agentschappen in de context van de politieke maatschappelijke en economische implicaties voor volksgezondheidskwesties. In de afgelopen jaren heeft de HSC zich vooral bezig gehouden met voorbereidingen op bioterrorisme en influenzapandemie. De leden van het HSC zijn eind 2001 aangewezen door de ministers van Volksgezondheid. Eind 2004 heeft de Raad de activiteiten van het HSC geëvalueerd. Het mandaat van het HSC werd uitgebreid om de communautaire werkzaamheden met betrekking tot influenzadraaiboeken verder te ondersteunen.

In de mededeling wordt voorgesteld om het mandaat van het HSC te verlengen en het taakgebied van het HSC uit te breiden. Dit in afwachting van een algemene evaluatie van alle wetgevingsbepalingen en andere regelingen inzake gezondheidsbedreigingen. De Commissie is van plan in de loop van 2008 met de nodige voorstellen te komen, onder andere voor de herziening van de ECDC (European Centre for Disease Control and Prevention)-verordening. Daarbij zullen ook de verantwoordelijkheden van het ECDC en de samenwerking tussen het ECDC en het HSC opnieuw worden bezien. Gezien het feit dat de algemene herziening enige tijd in beslag zal nemen (tot en met 2008) moet het mandaat van het HSC nu al worden herzien om de overgangsperiode te overbruggen.

Rechtsbasis van het voorstel:
niet van toepassing, het betreft een mededeling

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: niet van toepassing, het betreft een mededeling

Instelling nieuw Comitologie-comité:
niet van toepassing, het betreft een mededeling

Subsidiariteit en proportionaliteit

Subsidiariteit:
strikt genomen niet van toepassing, het betreft een mededeling. Voor zover tot een beoordeling dient te worden overgegaan, luidt het oordeel: positief.
Hoewel volksgezondheid een nationale bevoegdheid van de lidstaten is, is afstemming en coördinatie op EU niveau op het gebied van grensoverschrijdende gezondheidskwesties en bedreigingen essentieel. Het HSC vormt hiervoor een belangrijk forum. Nederland verwelkomt dan ook de verlenging van het mandaat van het HSC. Het is belangrijk om de overgangsperiode in afwachting van de algehele herziening in 2008 te overbruggen.
De tijdelijke uitbreiding van het mandaat in afwachting van de algehele herziening is slechts zeer beperkt. De definitieve tekst zal nog in de Raadswerkgroep worden besproken, maar op basis van de concept tekst is Nederland van mening dat bij de zeer geringe verbreding van onderwerpen het subsidiariteitsbeginsel volledig in acht wordt genomen omdat ook op deze onderwerpen coordinatie en afstemming op Europees niveau gewenst is.

Proportionaliteit:
strikt genomen niet van toepassing, het betreft een mededeling. Voor zover tot een beoordeling dient te worden overgegaan, luidt het oordeel: positief.
Het HSC biedt de unieke gelegenheid om op hoog beleidsvormend niveau contacten te hebben en te houden met andere EU lidstaten en is daarmee een goed instrument voor EU-brede afstemming en coördinatie. Verlenging van het mandaat is dan ook wenselijk. Ook is de verlenging van het mandaat proportioneel omdat deze zich beperkt tot overbrugging van de overgangsperiode.
Omdat de bestrijding van infectieziekten de nationale bevoegdheid van de lidstaten is, ligt bindende regelgeving vanuit het HSC niet voor de hand. Het huidige mandaat van advisering en het afgeven van aanbevelingen is derhalve proportioneel: de lidstaat kan zelf bepalen welke consequenties getrokken worden uit de adviezen van het HSC. De zeer geringe uitbreiding van het mandaat beper kt zich evenals het huidige mandaat slechts tot advisering en het afgeven van aanbevelingen op deze nieuwe onderwerpen. Hiermee is ook het uitgebreide mandaat volgens Nederland proportioneel.

Consequenties

Consequenties voor de EU-begroting: geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger: niet van toepassing

Vervolgtraject financiële afspraken: niet van toepassing

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen / zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): Het HSC heeft geen beslissingsbevoegdheid; alleen adviserend. Indien Nederland een aanbeveling van het HSC wenst over te nemen, dan kan dit een aanpassing van bestaand beleid betekenen.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: niet van toepassing

Consequenties voor ontwikkelingslanden: niet van toepassing

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland verwelkomt het commissievoorstel. Nederland erkent dat de bestrijding van bepaalde gezondheidsbedreigingen, zoals ernstige infectieziekten, gecoördineerd moet verlopen. Hoewel volksgezondheid een nationale bevoegdheid van de lidstaten is, is afstemming en coördinatie op het gebied van belangrijke bedreigingen essentieel. Uitbraken van infectieziekten zijn niet beperkt tot een geografisch bepaalde plaats en daarmee in potentie grensoverschrijdend. Interventiemaatregelen die de ene lidstaat neemt kan de beleidsvrijheid van de andere lidstaten nadelig beïnvloeden.

Het HSC biedt de unieke gelegenheid om op hoog beleidsvormend niveau contacten te hebben en te houden met andere EU lidstaten. Het HSC bevordert een gecoördineerde besluitvorming tussen de lidstaten en de EU over grensoverschrijdende volksgezondheidskwesties. Het HSC is ook van belang voor de beleidsontwikkeling en implementatie in Nederland. De belangrijkste activiteiten van het HSC zijn voorbereidend, maar wanneer nodig kan in crisissituaties ook managend worden opgetreden. Hiertoe worden vergaderingen gehouden, werkgroepen aangestuurd, oefeningen georganiseerd en draaiboeken geschreven. Waar nodig kan confidentiële en geheime informatie worden uitgewisseld; de leden van het HSC zijn hiervoor gescreend.

Nederland ondersteunt de verlenging van het mandaat van het HSC ter overbrugging van de overgangsperiode en in afwachting van de algemene herziening in 2008. De tijdelijke uitbreiding van het mandaat is slechts zeer beperkt. De definitieve tekst zal nog in de Raadswerkgroep worden besproken, maar op basis van de concept tekst kan al gezegd worden dat bij de zeer geringe verbreding van onderwerpen het subsidiariteitsbeginsel volledig in acht wordt genomen. De geringe uitbreiding van het mandaat beperkt zich evenals het huidige mandaat slechts tot advisering en het afgeven van aanbevelingen. Hiermee is het uitgebreide mandaat tevens proportioneel.

Nederland verwelkomt de aangekondigde evaluatie, waarbij ondermeer de ve rantwoordelijkheden van het ECDC en de samenwerking tussen het ECDC en het HSC opnieuw worden bezien. Belangrijk is dat de hier boven genoemde functionaliteiten ook na de evaluatie beschikbaar blijven voor de lidstaten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl