Ingezonden persbericht


Persbericht ­ 14 mei 2008

Internettoegang voor Thalys-reizigers

Commerciële lancering van Wi-Fi-internet aan boord van de Thalys-treinen in samenwerking met Nokia Siemens Networks, 21Net en Telenet

Thalys maakt opnieuw het verschil door zijn klanten breedbandinternet aan te bieden aan boord van de hoge snelheidstrein Breedbandinternet op het hele Thalys-netwerk in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland is nu een commerciële realiteit. 25 procent van de treinstellen is inmiddels al uitgerust. Vanaf de herfst van 2008 geldt dat voor het voltallige park. De invoering van de Wi-Fi-dienst door Thalys beantwoordt tegelijkertijd de verwachtingen van de zakelijke klanten, voor wie de trein voortaan dezelfde faciliteiten biedt als op kantoor, en van de vrijetijdsreizigers voor wie de reiservaring nu nog interessanter wordt.

"Het is onze ambitie om ons dienstenaanbod voortdurend uit te breiden om zo te voldoen aan de nieuwe behoeften en de evoluerende verwachtingen van de reizigers: met Thalys is het altijd anders reizen", zegt Jean-Michel Dancoisne, CEO van Thalys International.

"NS Hispeed en Thalys staan voor snelheid en gemak. We zoeken voortdurend naar nieuwe services voor onze klanten. Draadloos Internet in de trein sluit hier perfect op aan en is een optimale service waarmee reizigers hun reistijd nuttiger en nog aangenamer kunnen besteden", zegt Linda Schulte, hoofd Marketing NS Hispeed.

Een belangrijke stap voor de "Nieuwe Thalys"
De commerciële lancering van de Wi-Fi-dienst past duidelijk binnen de klantgerichte innovatiestrategie van de "Nieuwe Thalys", na de lancering van Thalyseo, het sociale netwerk van Thalys dat gerealiseerd wordt in samenwerking met Viadeo en na de recente uitbreiding van het Ticketless-reizen naar de Navigo-abonnees. De volgende stappen op weg naar de "Nieuwe Thalys" volgen de komende maanden met onder meer een nieuwe collectie uniformen voor het personeel, een compleet vernieuwd interieur en natuurlijk, als hoogtepunt, de hogesnelheidsverbinding met Amsterdam en Keulen in minder dan 3u15 vanuit Parijs en in ongeveer 1u45 vanuit Brussel in 2009.

De innoverende oplossing van het Consortium: breedband, betrouwbaarheid en continuïteit op het hele Thalys-netwerk Na een grondige technische en commerciële studie selecteerde Thalys in september 2007 het Consortium met Nokia Siemens Networks, 21Net en Telenet, voor het leveren van een volledig gehoste end-to-end-oplossing voor breedbandinternet op internationale hogesnelheidstreinen. In overeenstemming met de bepalingen van het Managed Services-contract ontwierp het Consortium niet alleen een vernieuwend en grensoverschrijdend draadloos netwerk met WiFi-toegangspunten aan boord, maar leverde en installeerde het ook alle benodigde technologie. Bovendien staat het in voor de exploitatie en het onderhoud van de dienst op het hele Thalys-netwerk.

Het Consortium heeft ervoor gekozen om satelliet, UMTS en Wi-Fi met elkaar te combineren met de voortdurende garantie van een internetverbinding aan boord van de treinen die de grens van 300 km/u overschrijden. De combinatie van deze drie technologieën garandeert een optimale dekking in alle landen. De reizigers beschikken aan boord van Thalys gegarandeerd over de best mogelijke internetverbinding dankzij de continue schakeling tussen de beschikbare technologieën.

Paul Broekhuizen, Account Manager voor de spoorwegmaatschappijen in West-Europa bij Nokia Siemens Networks en directeur van het Consortium voor het Thalys-project verklaarde: "De volledige Managed Services-oplossing biedt Thalys doorslaggevende voordelen. Het bedrijf is zo verzekerd van een telecommunicatiedienst van hoge kwaliteit en een snelle invoer van de Wi-Fi-dienst conform de kwaliteits- en veiligheidsvereisten met beperkte risico's en investeringen."

Het Consortium berust op de complementaire samenwerking tussen de drie ondernemingen:
- Nokia Siemens Networks is verantwoordelijk voor het globale beheer van het project. De onderneming levert de WLAN-technologie aan boord. Nokia Siemens Networks staat in voor de installatie, de exploitatie en het onderhoud van de netwerkelementen. De onderneming is ook verantwoordelijk voor het beheer van de bandbreedte die speciaal werd toegekend aan de mobiele operatoren langs de spoorlijnen.
- 21Net is verantwoordelijk voor de installatie en het beheer van de bi-directionele satellietverbinding die de passagiers breedbandinternet biedt. De onderneming zorgde ook voor de certificering van de globale oplossing van het Consortium.
- Telenet verzekert de commerciële internettoegang en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de portaalsite, met inbegrip van toegang tot het internet en multimedia content. Telenet biedt de klanten ook ondersteuning via de Helpdesk ThalysNet.

De tarieven
In Comfort 1 is de toegang tot de portaalsite ThalysNet en Internet inbegrepen in de prijs van het ticket net zoals de andere diensten in Comfort 1: maaltijd aan de zitplaats geserveerd, kranten, enz. In Comfort 2 is de toegang tot de portaalsite ThalysNet gratis maar voor de internettoegang moet betaald worden:
- ¤ 6,50 voor 60 minuten verbinding. De tijd wordt afgeteld vanaf de eerste verbinding en de sessie geldt enkel tijdens dezelfde reis;
- ¤ 13 voor onbeperkte toegang tijdens één rit, ongeacht de duur. Twee betalingswijzen zijn mogelijk: online met bankkaart, Visa, Mastercard of American Express, of via de aankoop van een vooraf betaalde kraskaart in de ThalysBar van de uitgeruste treinstellen.

***
Over Thalys
Tot op heden reisden al meer dan 64 miljoen mensen met Thalys naar Parijs, Brussel, Amsterdam en Keulen. In 2007 steeg de omzet van Thalys met 6,6 procent Met de Ticketless service van Thalys is het zelfs mogelijk zonder geprint ticket te reizen! Tegen midden 2009 brengt Thalys u in 3u15 van Parijs naar Keulen en Amsterdam en in 1u47 van Brussel naar Keulen en in 1u46 van Brussel naar Amsterdam. Surf naar www.thalys.com voor onze aanbiedingen en die van onze partners en lees er het laatste nieuws over Thalys of http://thalys.mobi, de site voor de mobinauten. Thalys is een product van de NMBS, SNCF, DB AG en NS. Thalys is lid van:

- Railteam (een samenwerking tussen de belangrijkste Europese spoorwegoperatoren aan hoge snelheid)
- CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) en UIC (International Union of Railways).

Over NS Hispeed
NS Hispeed is het hogesnelheidsmerk van NS en biedt hogesnelheidsvervoer aan op internationale bestemmingen en straks ook op nationale bestemmingen. Naast de nieuwe hogesnelheidstrein vallen onder NS Hispeed ook hogesnelheidstreinen als Thalys, ICE International, Eurostar en TGV. NS Hispeed maakt deel uit van Railteam, een samenwerking tussen Europa's belangrijkste hogesnelheidsondernemingen. Railteam sluit de Europese hogesnelheidslijnen naadloos op elkaar aan. Voor meer informatie: www.nshispeed.nl.

Over Nokia Siemens Networks
Nokia Siemens Networks is een toonaangevende wereldwijde aanbieder van communicatiediensten. Het bedrijf biedt een complete, uitgebalanceerde productportfolio van oplossingen voor mobiele en vaste netwerkinfrastructuren en voorziet met 20.000 serviceprofessionals over de hele wereld in de toenemende vraag naar diensten. Nokia Siemens Networks is een van de grootste bedrijven op het gebied van telecommunicatie-infrastructuur en is actief in 150 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Espoo, Finland. www.nokiasiemensnetworks.com

Over 21Net
21Net is de Europese Netwerk Operator, die als eerste een bi-directioneel satelliet communicatie systeem heeft ontwikkeld dat als doel heeft hogesnelheidstreinen te voorzien van een breedband Internet connectie. In het begin gesponsord door het European Space Agency, was 21Net de eerste provider die een technische demonstratie kon geven van een breedband Internet connectie op een hogesnelheidstrein, in 2005. Sinds 2004 werkt 21Net nauw samen met de toonaangevende trein- operatoren RENFE, THALYS en SNCF om een robuust en matuur systeem te ontwikkelen. 21Net verbindt zich eraan een optimale gebruikservaring aan te bieden, welke gebaseerd is op bi-directionele satelliet communicatie en die naadloos integreert met standaard wireless oplossingen voor stations en tunnels. Haar "Broadband To Trains" is het enige productierijp systeem dat in staat is een echte broadband connectie beschikbaar te stellen op hogesnelheidstreinen. www.21net.com

Over Telenet
Telenet is een leidende provider van media- en telecommunicatiediensten. Telenet spitst zich toe op het leveren van kabeltelevisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan hoofdzakelijk residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel. Onder de merknaam Telenet Solutions levert het bovendien diensten aan bedrijven in België. Telenet is genoteerd op de Euronextbeurs van Brussel onder de code TNET.