Ingezonden persbericht


Chinees Bordspel en China documentaire in Groninger Museum

Op 14 mei 2008 is in het Groninger Museum de workshop Authentiek Chinees Bordspel voor kinderen. Dit eeuwenoude Chinese spel, Wei Qi, wordt het spel van de 21e eeuw genoemd. En op 16 mei 2008 presenteert het Groninger Museum in samenwerking met Borneoco Performing Arts de eerste Chinese documentaire uit de reeks China documentaires. Borneoco verzorgt iedere derde vrijdagavond in de maanden mei tot en met november een andere documentaire. De eerste documentaire heeft de titel Life on the Road.

Workshop Authentiek Chinees Bordspel
Wei Qi is een oud Chinees spel dat behoorde tot één van de oude kunsten van China en later ook in Japan bekend als bordspel Go. Het spel is zeker vierduizend jaar oud. Er bestaat een mythe dat keizer Yao zijn raadsman de opdracht gaf een spel te verzinnen om daarmee het mentale vermogen van zijn luie zoon en troonopvolger te kunnen opvijzelen. Tijdens de Culturele Revolutie was het spel verboden omdat het gezien werd als een typisch reactionaire bezigheid. Nu is het echter zeer populair in alle lagen van de bevolking in China, maar ook in Korea en Japan. Het spel is in Europa vrij lang onbekend gebleven maar is nu sterk in opkomst. Het wordt zelfs het spel van de 21e eeuw genoemd. Tijdens deze speciale workshop voor kinderen worden de beginselen van het spel gedemonstreerd die vervolgend direct in de praktijk zullen worden gebracht.

Kinderactivititeit
Groninger Go Club
Datum: 14 mei 2008, 14.30 uur.
Kosten: ¤4,00, inclusief museumentree (6 t/m 15 jaar)

China documentaire: Life on the Road
Vanaf 16 mei 2008 presenteert het Groninger Museum in samenwerking met Borneoco Performing Arts iedere derde vrijdagavond de maanden mei, juni, augustus, september en oktober Chinese documentaires. Borneoco verzorgt een inleiding op de documentaire van 20 minuten. De eerste documentaire heeft de titel Life on the Road. De film gaat over een vader en zoon die een aantal van hun dorpsgenoten overtuigen om te participeren in een tour 'on the road'. In hoop op betere tijden laten zij hun traditionele arme boerenleven achter. Met karaoke popsongs en dansende dames in bikinioutfits presenteren zij hun show. Echter, de regering verscherpt haar regels, de markt is slecht en lokale gangsters mengen zich in hun zaken. In deze moeilijke tijden biedt de politie hulp, maar met een prijskaartje. Een bijzondere film over een Life on the Road.

Documentaire
Jiang Hu: Life on the Road
Datum: 16 mei 2008, 20.00 uur
Kosten: ¤10,00, inclusief museumentree

Het Groninger Museum is iedere vrijdag tot 22.00 uur geopend. Deze vrijdagavonden worden gesponsord door RWE.

Kaartverkoop
Kaarten zijn verkrijgbaar via het Groninger Museum tenzij anders vermeld. Kaartverkoop vindt plaats aan de kassa in de entreehal van het Groninger Museum. Bij de prijs voor de activiteit is de entree voor het museum niet inbegrepen, tenzij anders vermeld. De openingstijden van de kassa zijn gelijk aan die van het Groninger Museum, de kassa sluit echter een kwartier voor sluitingstijd van het museum. Museumkaarten en andere kortingskaarten zijn niet van toepassing op kaarten voor activiteiten. Restitutie is niet mogelijk.
Voor de culturele activiteiten geldt vol is vol.

Reserveren & informatie
Telefonisch kaarten reserveren is mogelijk. Gereserveerde kaarten kunnen tot een half uur voor aanvang van de activiteit worden afgehaald; daarna vervalt de reservering. Voor reserveringen en meer informatie kunt u contact opnemen met het Boekingsbureau bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 050 3666555, of e-mailen via boekingen@groningermuseum.nl. Ook kunt u het internet-reserveringsformulier gebruiken onder aan de pagina van de door u gekozen activititeit. Uw formulier wordt tijdens kantooruren verwerkt. U kunt voor de activiteiten op zondagmiddag tot vrijdagmiddag 16.00 uur reserveren. Het Groninger Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00- 17.00. Op vrijdag geopend tot 22.00. Gesloten op maandag. Aanvullende informatie: www.groningermuseum.nl