European Union



IP/08/732

Brussel, 13 mei 2008

Brussel: Openbaar debat over de overbrugging van interreligieuze scheidslijnen

Op woensdag 14 mei zal in het derde Brusselse debat in het kader van het Europese Jaar van de interculturele dialoog (2008) gediscussieerd worden over de rol van actief burgerschap bij het samenbrengen van mensen van verschillend geloof. Het debat "Nieuwe horizonten: actief burgerschap om interreligieuze scheidslijnen te overbruggen" is voorbereid door de Europese Commissie in samenwerking met het European Policy Centre. Het debat, dat om 18.30 uur in het Résidence Palace zal worden gehouden, wordt geopend door Europees commissaris Ján Figel'. Mario Mauro, vicevoorzitter van het Europees Parlement, zal het debat sluiten.

Centraal in dit derde debat in het kader van het Europese Jaar van de interculturele dialoog staat de vraag hoe actief burgerschap ertoe kan bijdragen leden van de verschillende geloofsgemeenschappen in Europa samen te brengen. De EU bestaat uit een levendige mix van mensen van uiteenlopende geloofsrichtingen, culturen en tradities, terwijl de Europese geschiedenis wordt gekenmerkt door positieve, verrijkende uitwisselingen tussen die gemeenschappen. Maar in het verleden is er ook sprake geweest van conflicten tussen en binnen religies, en zelfs vandaag de dag vormen spanningen en discriminatie voor sommige gemeenschappen een uitdaging. Ján Figel', Europees commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugd, en Mario Mauro, vicevoorzitter van het Europees Parlement, gaan in discussie met Nadine Iarchy, Europees vicevoorzitter van de International Council of Jewish Women, en imam dr. Abduljalil Sajid, voorzitter van de Muslim Council for Religious and Racial Harmony (VK).

De reeks Brusselse debatten is de voornaamste Europese activiteit in het kader van het Jaar van de interculturele dialoog. Eerder dit jaar zijn er al debatten gewijd aan 1) migratie en immigratie en 2) de rol van kunst en cultuur in de interculturele dialoog. Later dit jaar komen er nog vier debatten, waar gesproken zal worden over onderwerpen als talen, onderwijs, media en de interculturele dialoog op de werkplek.

Het debat wordt om 18.30 uur gehouden in the Polakzaal van het Résidence Palace, Wetstraat 155. Gespreksleider is de journalist Shada Islam, senior programme executive bij het European Policy Centre (EPC), die als journalist vanuit Brussel schrijft over immigratie, antidiscriminatie en het buitenlands en ontwikkelingsbeleid van de EU. Het debat wordt gevolgd door een receptie.

U kunt aan het debat deelnemen en via het Brussels Debate Forum op de officiële website van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (http://www.dialogue2008.eu) uw standpunten met anderen delen.