Gemeente Moerdijk


13-05-2008: Terugkeer naar Sancta Maria

Zevenbergen: Zondagavond 11 mei 2008 heeft een brand plaatsgevonden in verpleeghuis Sancta Maria in Zevenbergen. Alle 166 bewoners van het verpleeghuis zijn zondagavond geëvacueerd naar De Borgh in Zevenbergen (sporthal). Vanuit De Borgh zijn 118 bewoners vervoerd naar familieleden, verzorgingshuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen in de omgeving van Zevenbergen. 48 bewoners van Sancta Maria hebben de zondagnacht en maandag in De Borgh vertoefd.

Positief resultaat
De Milieu Ongevallen Dienst heeft onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in het verpleeghuis. Uit de metingen (RIVM) is gebleken dat er op de vier overgebleven verpleegafdelingen geen gevaarlijke stoffen meer aanwezig zijn. Op basis van de resultaten van de metingen is het verantwoord om bewoners terug naar het verpleeghuis te brengen. Met uitzondering van de afdelingen de Fontein en de Branding is het verpleeghuis helemaal schoongemaakt.

Terugkeer vanuit De Borgh
De bewoners die in de nabijgelegen sporthal De Borgh verblijven gaan maandagavond vanaf 19.30 uur terug naar het verpleeghuis Sancta Maria. De verhuizing gebeurt onder begeleiding van verpleeghuisartsen, personeel en vrijwilligers van Surplus. Deze bewoners worden vannacht op twee afdelingen van Sancta Maria geplaatst. Morgen, dinsdag 13 mei, worden deze bewoners naar hun eigen afdeling teruggebracht. Een team medewerkers van Surplus blijft de familieleden over de wijzigingen op de hoogte houden.

Bewoners verspreid in de regio
Surplus vindt het niet verantwoord om bewoners die bij collega-organisaties verblijven vandaag weer een grote verhuisbeweging te laten maken. Daarom is ervoor gekozen deze 118 bewoners op het tijdelijke verblijf de nacht te laten doorbrengen. Morgen worden de bewoners terug naar verpleeghuis Sancta Maria gebracht. Alleen de 65 bewoners van de afdelingen de Fontein en de Branding kunnen voorlopig niet terugkeren naar hun afdeling in verband met de schade die door de brand en rookontwikkeling is aangericht. Op dit moment wordt druk gezocht naar mogelijkheden om deze bewoners voor langere tijd te huisvesten.

Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Lisette Schipper, secretaris Raad van Bestuur via het telefoonnummer 06 42251687.