Ingezonden persbericht


Genomineerden bekend voor ICT~Milieu Award

Vandaag maakt ICT~Milieu de genomineerden bekend voor de ICT~Milieu Award 2008. Het zijn IBM, Philips en Siemens Nederland. De award is voor de meest aansprekende en innovatieve ICT-toepassing om energieverbruik te verminderen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards op 28 mei 2008 in Den Haag.

Met de prijs wil ICT~Milieu stimuleren dat door slimme inzet van ICT, zowel ICT-bedrijven als ICT-gebruikers bijdragen aan de terugdringing van de CO2-uitstoot. De inzendingen werden beoordeeld op innovatiekracht, visie, concrete toepasbaarheid en energiebesparing.

Genomineerden
De jury, onder voorzitterschap van Martin Trampe (voorzitter van de Stichting ICT Milieu), koos uit ruim 20 inzendingen drie genomineerden:

IBM: slimme meter van Oxxio helpt huishoudens elektriciteit te besparen. Oxxio is de enige energieleverancier in Nederland waarbij een klant een slimme meter kan krijgen en daarmee online inzage heeft in het verbruik. IBM voert de regie over de plaatsing van de slimme meter, het uitlezen van de meter via GPRS, de systeemintegratie en het ontsluiten van de meterstanden naar Oxxio. Via internet krijgt de klant direct inzicht in het energieverbruik en kan op basis van dit inzicht het energieverbruik aanpassen. Intern onderzoek van Oxxio heeft uitgewezen dat 17% van de respondenten een besparing op het energieverbruik realiseerde van 10% of meer en 1/3 van de respondenten een besparing van 5% of meer. De slimme meter stimuleert mensen om bewust met energie om te gaan.

Philips: energiebesparing door gebruik van energiezuinige professionele monitoren Philips stelt met 'simple solutions' de gebruiker (professioneel of vrijetijds) in staat om energie te besparen door eenvoudig om te schakelen naar energie-efficiënte producten. De Philips Monitor BDL 3221V is een monitor voor professioneel gebruik, met name voor toepassing in de informatievoorziening in (semi)publieke ruimten. Door toepassing van innovatieve technieken is de Philips Monitor BDL 3221V zeer energiezuinig in gebruik. Bij een gemiddelde inschakelduur wordt per monitor jaarlijks een besparing van 204 kWh (49%) of ca 136 kg CO2 bereikt.

Siemens Nederland: ECO-RTG energie management systeem Rubber Tyred Gantry kranen zijn mobiele kranen die worden aangedreven door een diesel motor / generator set. Gebruik makend van geavanceerde technieken is een energiemanagement systeem gebouwd dat 50% brandstofbesparing oplevert. Deze ECO-RTG oplossing is mogelijk door het gebruik van vernieuwende software in het hart van de regelaars.

Nationale ICT Awards
De uiteindelijke winnaar ontvangt tijdens de feestelijke uitreiking van de Nationale ICT Awards op 28 mei 2008 in de Grote Kerk in Den Haag de ICT~Milieu Award 2008. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale ICT Awards.

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu heeft de dagelijkse leiding over het ICT-inzamelsysteem en verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT~Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT Milieu is onderdeel van ICT~Office.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot voor de redactie (