Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Diemen, 14 mei 2008

Personeelsmanagers van Nederland spreken zich uit in Randstad Arbeidsmarktverkenning

Heviger concurrentie om de arbeidskracht

Meer dan de helft (54 procent) van de bedrijven en instellingen in Nederland zegt grote problemen te hebben bij het vinden van geschikt personeel. De concurrentie om de goede arbeidskrachten zal echter alleen maar in hevigheid toenemen, zeggen de personeelsfunctionarissen van Nederland in de jaarlijkse Arbeidsmarktverkenning van Randstad. Meer dan 8 van de 10 van de onderzochte organisaties verwacht de komende jaren moeite te hebben om de juiste medewerkers te vinden. De zorgen zijn het grootst in de industrie en zorg.

Waar het over de volle breedte van het bedrijfsleven soms moeilijk is om vacatures te vervullen, speelt dit extra in de productie en in de techniek, met name bij functies op het niveau van middelbaar en hoger beroepsonderwijs. De problemen worden volgens het onderzoek nog verergerd door de grote uitstroom van oudere medewerkers. Vooral in organisaties in de industrie en bij de overheid maken personeelsmanagers zich daarover zorgen. De vergrijzingsproblemen lijken het grootst in de zorg. In deze sector hebben werkgevers (nu al) meer moeite met het vinden van personeel, waarbij de hoge uitstroom van oudere werknemers het personeelsprobleem verder vergroot. Zakelijke en financiële dienstverleners hebben hier relatief weinig last van.

Economische vooruitgang, meer personeel nodig
De Arbeidsmarktverkenning over de situatie in 2007 is in opdracht van Randstad uitgevoerd door MarketResponse onder 580 HR-functionarissen van bedrijven met meer dan vijf medewerkers. Het onderzoek biedt inzicht in hoe bedrijven de situatie op de arbeidsmarkt ervaren. De organisaties die aan het onderzoek deelnamen hebben (opnieuw) hun economische situatie zien verbeteren. Zowel de financiële resultaten als de concurrentiepositie is bij een groot deel van de ondernemingen beter dan in het jaar ervoor. De economische vooruitgang is terug te zien in de groei van het personeelsbestand. Van de personeelsmanagers constateert 36 procent een (sterke) groei. Organisaties vinden het echter steeds moeilijker om de vacatures te vervullen.

Probleem: opleiding, werkervaring én instelling schieten te kort In één jaar tijd is het percentage organisatie met wervingsproblemen gegroeid van 41 procent (2006) naar 54 procent (2007). Dat is niet alleen een kwestie van aantallen. Als er al voldoende respons op wervingsactiviteiten is, valt een groot deel van de sollicitanten af doordat de opleiding en de werkervaring te kort schieten. Opvallend is dat werkgevers wijzen op het ontbreken van de juiste instelling bij sollicitanten. Veel ondervraagden wijzen hierbij op tendensen in de maatschappij: jongeren van nu zijn minder gedreven dan vorige generaties (zegt 64 procent), mensen komen in het algemeen minder gemotiveerd over (51 procent) en werken is voor steeds meer mensen bijzaak geworden (24 procent).

Meer flexwerkers
De personeelsmanagers van Nederland verwachten ook een groei van het aandeel flexwerkers in de organisaties. De reden hiervoor is de wens om de gehele personeelsbezetting flexibeler te maken (48 procent). Ook groeit het aantal op te vangen pieken in het werk. Voor een flinke groep (38 procent) is de inzet van flexwerkers een noodsprong omdat er geen vaste medewerkers zijn te vinden. Het aantal respondenten dat deze noodsprong noemt is sterk gestegen in vergelijking met 2006 (toen 21 procent).

Anders en beter werven
Organisaties hebben zich meer inspanningen getroost om te werven voor moeilijk vervulbare vacatures. Vorig jaar zette men gemiddeld 3,8 kanalen in, nu zijn dat er 4,2. Vooral landelijke en regionale kranten en vacaturesites worden meer ingezet dan een jaar geleden. Uitzendbureaus (samen met de eigen internetsites) worden nog steeds het meest ingezet en komen qua effectiviteit ook op de eerste plaats. Kijkt men naar het rendement dan scoort de inzet van het persoonlijke netwerk het hoogst. Tweederde van de bedrijven hoopt door nog meer te investeren in de werving van personeel het gevecht om de geschikte kandidaten te kunnen winnen. Ze willen dit vooral doen door meer wervingskanalen in te zetten. Het aantal beschikbare geschikte kandidaten zal hierdoor echter niet toenemen. Driekwart van de organisaties zoekt het (ook) in het zelf opleiden. Hierdoor wordt de vijver met potentiële kandidaten wel vergroot.

Competentiemanagement zal ook in de komende jaren verder worden uitgerold, verwachten de personeelsmanagers. Dit begint al bij het aannemen van personeel. Volgens een kleine meerderheid van de respondenten (55 procent) zullen nieuwe werknemers worden geselecteerd op basis van toekomstige competenties in plaats van op ervaring. Voor een iets kleinere groep organisaties (51 procent) zal de beloning van alle medewerkers zijn gebaseerd op competenties en bereikte resultaten.

Vermeulen: prioriteiten voor de HR-agenda
Volgens algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland doen organisaties in Nederland er goed aan origineel te werk te gaan. Er is nog voldoende arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit kan alleen ingezet worden als er ruimte komt aan de onderkant van de carrièreladder. Daarnaast is het verstandig de binding tussen medewerkers en organisaties op een minder traditionele manier te versterken. Een mogelijke oplossing is 50 procent van de medewerkers een promotie te geven: voor de zittende mensen betekent dit perspectief en het creëert ruimte voor nieuwe toetreders. We zullen ons gezonde verstand moeten gebruiken en lef moeten tonen , zegt Vermeulen.

Structurele oplossingen?
De personeelsfunctionarissen hebben zich ook uitgelaten over de meer structurele oplossingen voor de langere termijn die zij zien voor het personeelsprobleem. Dat levert de volgende top-8 van actiepunten op.


* Werkzoekenden moeten meer in zichzelf investeren (zegt 81 procent van de organisaties)
* Meer dan voorheen zelf personeel opleiden (76 procent)
* Meer inspanningen om medewerkers te binden (75 procent)
* Nadrukkelijker investeren in kennismanagement (72 procent)
* Aandacht besteden aan interne normen en waarden (67 procent)
* Meer samenwerken met externe partijen (55 procent)
* Flexibel zijn met CAO arbeidsvoorwaarden (46 procent)
* Meer deeltijders aannemen (30 procent)

Noot voor de redactie