Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 mei 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over bodyscans


1.

Hebt u kennisgenomen van de uitzending op Radio 1 en het artikel in het NRC-Handelsblad over het aanbieden van bodyscans in Nederland waarbij mensen zich preventief laten onderzoeken op verschillende ziektes waaronder kanker en onbehandelbare aandoeningen? 1


2.

Wat vindt u ervan dat deze instellingen cq. bedrijven screening en bodyscans ook op kanker en onbehandelbare aandoeningen aanbieden? Vindt u dit acceptabel?


3.

Wat is uw mening over de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg namelijk dat 20 van de 22 onderzochte instellingen in strijd handelt met de Wet op Bevolkingsonderzoek en geen vergunning heeft?


4.

Deelt u de mening dat het aanbieden van bodyscans of andere vormen van screening op ziektes door instellingen of bedrijven zonder vergunning, in strijd is met de Wet op Bevolkingsonderzoek? Zo ja, wat gaat u doen om deze praktijken te stoppen? Welke juridische mogelijkheden zijn er om deze instellingen of bedrijven aan te pakken?


5.

Klopt het dat het aantal instellingen dat bodyscans aanbiedt de laatste jaren is toegenomen? Zo ja, wat is volgens u de reden hiervan?


6.

Deelt u de mening van de Inspectie voor de Gezondheidszorg namelijk dat herziening op de Wet op het Bevolkingsonderzoek op dit onderdeel noodzakelijk is? Zo ja, op welke onderdelen moet volgens u de Wet op Bevolkingsonderzoek worden aangepast en waarom is dit niet bij de onlangs gehouden evaluatie van deze wet niet aan de orde is gesteld?

6.

Deelt u de mening dat een actieve voorlichtingscampagne nodig is om burgers te informeren over de risico s die verbonden zijn aan bodyscans?


* Radio 1 d.d 13 mei 2008

* NRC-Handelsblad d.d. 13 mei 2008

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm

PvdA persvoorlichting

telefoon 070-318 2704