European Union



Brussel, 14 mei 2008

Concentraties: Commissie geeft TomTom groen licht voor geplande overname digitale kaartenmaker Tele Atlas

De Europese Commissie heeft het Nederlandse TomTom toestemming gegeven om landgenoot Tele Atlas over te nemen. Tele Atlas maakt digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen, terwijl TomTom draagbare navigatieapparatuur (PND's) (ook wel bekend als satellietnavigatiesystemen of SatNav) produceert. In november 2007 was de Commissie een diepgaand onderzoek naar de transactie begonnen (zie IP/07/1800). Na toetsing aan de EU-concentratieverordening is zij nu tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor Concurrentiezaken: "De SatNav-markt is belangrijk voor consumenten. Na dit grondige onderzoek ben ik nu overtuigd dat de innovatie en concurrentie die we tot dusver op deze markt hebben gezien, ook na deze concentratie zal doorgaan, zodat consumenten kunnen blijven profiteren van nieuwe en innoverende producten."

TomTom ontwikkelt navigatiesoftware en produceert PND's; het is op dit gebied marktleider in de EER. Tele Atlas is een van de twee producenten van digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen die heel Europa en Noord-Amerika dekken. Digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen zijn een cruciale input voor PND-producenten.

Op 2 oktober 2007 bracht TomTom een openbaar overnamebod uit op alle aandelen-Tele Atlas. De voorgenomen transactie werd op 22 oktober 2007 bij de Commissie gemeld. Op 28 november 2007 begon de Commissie een diepgaand onderzoek.

Bij dit diepgaande onderzoek ging de Commissie na of de verticale integratie van Tele Atlas binnen TomTom de mededinging binnen de EER ernstig zou belemmeren, vooral omdat er op de markt voor digitale wegenkaarten een duopolie bestaat (Tele Atlas en Navteq) en omdat TomTom een sterke positie op de markt voor PND's heeft.

De Commissie liet zich bij haar onderzoek leiden door haar recent goedgekeurde richtsnoeren voor de beoordeling van niet-horizontale fusies (zie IP/07/1780). Daarbij keek zij vooral of de fusieonderneming de mogelijkheden of de stimuli heeft om de kosten van digitale wegenkaarten voor andere PND-producenten op te drijven of hun toegang tot deze kaarten te beperken, en wat de impact van dit soort strategieën op PND-consumenten zou kunnen zijn.

Op basis van haar diepgaande onderzoek kwam de Commissie tot de bevinding dat het weinig waarschijnlijk is dat de fusieonderneming dit soort strategieën zou gaan hanteren, omdat haar mogelijkheden om voor andere PND-producenten de toegang tot digitale kaarten in te perken worden beperkt doordat er upstream een concurrent (Navteq) aanwezig is. Bovendien zou de fusieonderneming geen stimuli hebben om toegang tot digitale kaarten te beperken, want omzetverlies voor digitale kaarten bij Tele Atlas zou niet worden gecompenseerd door hogere omzet voor PND's. Bij haar analyse hield de Commissie ook rekening met de efficiëntiewinsten die van de geplande transactie te verwachten vallen. Op grond van dat alles kwam de Commissie tot de conclusie dat de voorgenomen concentratie geen mededingingsbezwaren deed rijzen.

Het onderzoek van de Commissie naar Nokia's overnameplannen voor Tele Atlas' grote concurrent Navteq loopt nog (zie IP/08/478).

Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_48 54