International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 14 mei 2008

Hubert Bals Fonds helpt filmmakers in ontwikkelingslanden

Het Hubert Bals Fonds steunt dit voorjaar voor in totaal 385.000 Euro zeventwintig filmprojecten in zeventien ontwikkelingslanden waaronder de Filippijnen, Irak, Indonesië, Kazachstan, Armenië en Vietnam. Zojuist voltooid is Tony Manero van Pablo Larraín (Chili), een van de zestien films in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes waaraan het International Film Festival Rotterdam (IFFR) via het Hubert Bals Fonds en de CineMart heeft bijgedragen. Tijdens het 38e IFFR zal een rijke jaaroogst van met hulp van het fonds gemaakte speelfilms te zien zijn.

De voor de Quinzaine des Réalisateurs geselecteerde film Tony Manero speelt zich af in 1978 ten tijde van het regime van dictator Pinochet. Terwijl vijftiger Raúl zich verliest in imitaties van John Travolta s personage uit Saturday Night Fever, vervolgt de geheime politie leden van de dansgroep waarmee hij optreedt. Ook de Indonesische filmmaker Edwin krijgt van het fonds een bijdrage om zijn film te voltooien. Hij schreef en regisseerde tot nu toe korte films, maar maakt nu zijn eerste speelfilm. Larraíns Tony Manero, Edwins speelfilmdebuut The Blind Pig Who Wants to Fly en de overige zeven films die nu HBF-steun voor postproductie krijgen, zijn naar verwacht te zien op het 38e IFFR (21 januari 1 februari 2009).

Sinds 2006 ondersteunt het Hubert Bals Fonds ook low budget digitale filmprojecten. De bijdragen in deze categorie voorzien in een groot deel van het voor digitale film benodigde budget. Dit voorjaar is onder meer aan de Filippijnse maestro Lav Diaz een bijdrage voor digitale productie toegekend. Hij maakte eerder onder meer Death in the Land of Encantos, vertoond op de filmfestivals van Rotterdam, Venetië en Toronto.

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam is zeer succesvol in het ontdekken en ondersteunen van creatief filmtalent alsmede het stimuleren van de (film)cultuur in ontwikkelingslanden. In voor- en najaarsrondes geeft het fonds bijdragen aan, in totaal, circa zestig projecten. Ongeveer 80% van de ondersteunde projecten wordt voltooid. Een bijdrage van het fonds functioneert als keurmerk dat andere financiers overtuigt ook in de film te investeren. Vele door het fonds gesteunde films krijgen een plek in de selecties van de toonaangevende filmfestivals van Cannes, Venetië, Berlijn, Rio de Janeiro, San Sebastian, Locarno, Pusan, Toronto en Rotterdam.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds selectieronde voorjaar 2008:

Postproductie
Be Calm and Count to 7 ; Ramtin Lavafipour - Iran
The Blind Pig Who Wants to Fly ; Edwin - Indonesië Baksy ; Guka Omarova - Kazakhstan
Green Rocking Chair ; Roxlee - Filippijnen
Tony Manero ; Pablo Larraín - Chili
Moon at the Bottom of the Well ; Nguyen Vinh Son - Vietnam Turistas ; Alicia Scherson - Chili
Er Dong ; Yang Jin - China
Pandora s Box ; Yesim Ustaoglu - Turkije

Script- en projectontwikkeling
Our Grand Despair ; Seyfi Teoman - Turkije
Girimunho ; Helvécio Marins Jr. - Brazilië
Once Upon a Time in China ; Cui Zi en - China
Jean Gentil ; Laura Amelia Guzmán & Israel Cárdenas - Dominicaanse Republiiek / Mexico Kalayaan ; Adolfo Alix Jr. - Filippijnen
Kosmos ; Ihor Podolchak - Oekraïne
Circumstance ; Maryam Keshavarz - Iran
Sur la planche ; Leila Kilani - Marokko
Tanta agua ; Ana Guevara & Leticia Jorge - Uruguay Los ultimos cristeros ; Matias Meyer - Mexico

Digitale productie
The Great Desaparecido ; Lav Diaz - Filippijnen
Lucía ; Niles Atallah - Chili
That Year When We Were Young ; Tao Peng - China
One Day When the Rain Falls ; Ifa Isfansyah - Indonesië Woman On Fire Looks for Water ; Woo Ming Jin - Maleisië

Distributie en special projecten
War, Love, God and Madness ; Mohamed Al-Daradji - Irak Directors Across Borders (DAB Forum),Yerevan - Armenië

(einde lijst)

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 38e IFFR heeft plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de zeshonderd projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¬ 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¬ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¬ 20.000 voor digitale productie, ¬ 30.000 voor postproductie en ¬ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in Ethiopië, De Filippijnen, Costa Rica en Oeganda. In Armenië en de Filippijnen neemt het fonds deel aan coproductiebijeenkomsten en kent daar aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award toe.

Hubert Bals Fonds-films in het IFFR en de filmtheaters, op televisie Een groot deel van het jaaroogst van nieuwe films die mede tot stand kwamen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds wordt vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam in aanwezigheid van de filmmakers. Sommige films worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit via het digitale televisiekanaal Cultura en in de serie Wereldcinema op zaterdagavonden.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (