Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwegein, 14 mei 2008

EZ-Staatssecretaris Heemskerk bezoekt leden Koninklijke Metaalunie
Exporterend mkb-metaal zoekt het dichtbij huis; omzetaandeel export stijgt, aantal exporterende bedrijven gelijk

"Veruit het grootste deel van de export van het mkb-metaal, 72%, gaat naar nabij gelegen landen als Duitsland, België, Frankrijk en Groot Brittannië. De export naar overige EU-landen en de voormalige Oostbloklanden bedraagt 18%. Ook met export startende bedrijven oriënteren zich eerst op de buurlanden.
Opvallend is dat het aantal bedrijven dat structureel meer dan 10% van de omzet exporteert gelijk blijft, terwijl het omzetaandeel van deze bedrijven op buitenlandse markten in de afgelopen zeven jaar is gestegen van 35% naar 45%. De focus nog intensiever leggen op beginnende exporteurs op nabijgelegen markten, zou bedrijven met een nog onbenut exportpotentieel kunnen stimuleren tot export." Aldus Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen bij de presentatie van deze exportcijfers vandaag tijdens het werkbezoek dat staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken aflegt aan de Metaaluniebedrijven Feyecon en De Vlamboog.

Uit de cijfers van de Economische Barometer (onderzoek onder de Metaalunieleden), die Van Straalen vandaag bekend maakt, blijkt ook dat exporterende bedrijven een moeilijk halfjaar achter de rug hebben, maar wel optimistisch vooruit kijken. Over de buitenlandse orderpositie in de afgelopen zes maanden oordeelt 41% positief (was 50%). Positiever is men over de verwachte buitenlandse orderpositie: 44% van de ondervraagden verwacht dat die zal verbeteren de komende zes maanden (was 36%).

Verre markten zijn voor de meeste mkb-metaalbedrijven een aanvulling op de bestaande export. Succesvolle export, productieverplaatsing en uitbesteding naar landen als India en China is voor veel mkb-metaalbedrijven een te riskante onderneming, terwijl er uit buurlanden en de 'nieuwe EU-landen' gemakkelijker en sneller omzet te genereren valt. Die export kan vervolgens wel een solide basis zijn voor een eerste verkenning van verre markten. Deze exportfeiten worden nog eens bevestigd bij de aan het werkbezoek deelnemende bedrijven. Feyecon houdt zich bezig met het ontwikkelen van systemen voor het scheiden van stoffen met behulp van CO2 onder hoge druk. Vijftig procent van de omzet bestaat uit export dat met name wordt verkregen met behulp van een aantal dochterondernemingen die het bedrijf heeft in onder andere India en Spanje.

13.000e lid Metaalunie bekend gemaakt
Feyecon in Weesp wordt tijdens het werkbezoek ingeschreven als 13.000e Metaalunielid. Ter gelegenheid hiervan reikte staatssecretaris Heemskerk een plaquette uit aan de directie van het bedrijf. Het ledenaantal van de Metaalunie groeit steeds sneller: in 1999 is het aantal van tienduizend leden bereikt: vier jaar later was dat 11.000 en drie jaar daarna 12.000. Nu, amper twee jaar later is het dertienduizendste lid begroet. Een versnelde groei die bovendien aangeeft van hoeveel bedrijven de Koninklijke Metaalunie de belangen behartigt.

Het tweede deel van het werkbezoek wordt afgelegd bij 'De Vlamboog' in Hoofddorp. Dit Metaalunielid richt zich op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige lasmaterialen en handelt in een groot assortiment van lasbenodigdheden. Ongeveer 20 tot 30% van de productie heeft buitenland als bestemming. Onlangs heeft de Vlamboog de exportafdeling uitgebreid om meer structureel de kansen in exportmarkten te benutten. Hierbij wordt met name ingezet op de Europese markten zoals Groot Brittannië en Frankrijk.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 19 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan circa 150.000 mensen.
---