Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Verkeersexamen VVN levert essentiële bijdrage aan verkeersveiligheid jongeren

Huizen,

Op woensdag 14 mei vindt de landelijke start van het praktisch Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland plaats. Het examen stimuleert basisscholen (praktische) verkeerslessen te geven en te oefenen in de praktijk. Begeleid ervaring opdoen in het verkeer en het ontwikkelen van inzicht helpt jongeren veiliger aan het verkeer deel te nemen.

Doden en gewonden onder kinderen
Dat die voorbereiding hard nodig is, blijkt uit de doden- en gewondencijfers. Jaarlijks gebeuren in de leeftijdscategorie 12 - 15 jaar veel fietsongevallen. In 2007 vielen hierbij 10 doden en 295 zie-kenhuisgewonden. Dit waren zowel eenzijdige ongevallen als botsingen met (vracht)auto's. Vooral de botsingen met motorvoertuigen leiden tot doden en ernstig gewonden.

Van kennis en vaardigheden naar inzicht
Het aanleren van de verkeersregels en fietsvaardigheden - zoals remmen, sturen, omkijken en hand uitsteken - vormt de basis voor de verkeersdeelname door kinderen. Maar fietsende kinderen komen in het verkeer situaties tegen waarbij theoretische kennis en vaardigheden niet toereikend zijn. Daar is verkeersinzicht noodzakelijk. Kinderen moeten dit inzicht ontwikkelen door praktijkervaring op te doen. Het voorrang verlenen aan fietsers van rechts is een goed voorbeeld van de noodzaak van verkeersinzicht. Wie zich als fietser keurig aan de regels houdt, kan in deze situatie tóch nog ernstig in gevaar komen.

Stijging deelname Verkeersexamen
Praktische verkeerseducatie helpt om het aantal doden en gewonden onder kinderen en jongeren terug te dringen. Veilig Verkeer Nederland vindt dat zowel het praktisch als het schriftelijk Verkeersexamen een minder vrijblijvend karakter moet krijgen en is dan ook verheugd dat de deelname aan het praktisch Verkeersexamen stijgt: enige jaren geleden deed ongeveer 66% van de basisscholen mee, in 2007 was dat aantal gestegen naar ongeveer 85%.

Landelijke start praktisch Verkeersexamen
Het landelijk startmoment van het praktisch Verkeersexamen vindt dit jaar plaats in de Verkeerstuin in Utrecht. Om 9:45 uur worden de deelnemende leerlingen en andere aanwezigen welkom geheten door Joop Goos (directeur Veilig Verkeer Nederland) en de Utrechtse wethouder Rinda den Besten. Om 10:00 uur stappen de leerlingen op de fiets om het praktisch Verkeersexamen af te leggen. De examenroute loopt zowel door de Verkeerstuin als door de Utrechtse binnenstad.


---

---
Noot voor de redactie,