Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aankondiging voor de nieuwsagenda en culturele agenda's

17 maart 2008

Witnessed from Within - Kritische documentaires uit Israël

Screenings & discussies, 14 t/m 18 mei 2008, De Balie, Amsterdam

Gate48 en United Civilians for Peace organiseren in mei het filmfestival Witnessed from Within. Dit festival biedt kritische filmmakers uit Israël een podium. Israël viert in mei zestig jaar onafhankelijkheid. De Palestijnen herdenken dan de Nakba, de vlucht en verdrijving in 1948 van honderdduizenden Palestijnen. Witnessed from Within werpt licht op schaduwkanten van Israël, een staat die niet met zijn verleden in het reine is.

De stichting van Israël leidde tot de Nakba. Toch is Israël een staat waarin de Nakba niet plaatsgevonden lijkt te hebben. De sporen van de Nakba zijn grotendeels verdwenen. Verdwenen uit het landschap, verzwegen in de geschiedenisboeken, gewist uit het geheugen van de meeste Israëli's.

In de afgelopen zestig jaar ontwikkelde Israël zich tot een gemilitariseerde samenleving, waarin de rechten van niet-joodse minderheden ernstig onder druk staan. Sinds 1967 is Israël bezetter van miljoenen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Podium voor kritische filmmakers uit Israël
Kritische filmmakers uit Israël brengen deze schaduwkanten, die na zestig jaar een zware menselijke tol blijven eisen, in beeld. Het filmfestival Witnessed from Within biedt hen een podium. Van 14 t/m 18 mei worden in De Balie documentaires getoond over Israëlische en Palestijnse burgers, die zich niet bij afscheiding, intimidatie en onrecht neerleggen. Sommigen van hen betalen hiervoor een hoge prijs.

Première Flipping Out
De openingsfilm van het festival is "Flipping Out", de nieuwe film van Yoav Shamir (die eerder Checkpoint maakte). In deze Nederlandse première zien wij Israëlische jongeren die na hun militaire diensttijd naar India vertrekken, aan de drugs raken en in veel gevallen doordraaien. In "Citizen Nawee" probeert de Israëlische vredesactivist Ezra Nawee Palestijnse dorpelingen tegen oprukkende kolonisten te beschermen. Regelmatig wordt hij door de Israëlische politie geïntimideerd en gearresteerd. Andere documentaires tonen Israëlische en Palestijnse burgers, woonachtig in Israël, die tot enemy of the state zijn verklaard.

Een aantal films wordt gevolgd door interviews en discussies met de filmmakers en/of hoofdpersonen uit de films.

Organisatie
Witnessed from Within wordt georganiseerd door Gate48 en United Civilians for Peace, in samenwerking met Cinema De Balie en Eutopia.

Gate48 is een platform voor kritische Israëli's die in Nederland leven. United Civilians for Peace is een samenwerkingsinitiatief van Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en OxfamNovib, dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht