Ingezonden persbericht


Het KNVB straatvoetbaltoernooi in Alkmaar

Alle sterren starten op straat

Op het pleintje in de buurt, in het park of misschien wel op een officieel Cruijff Court KNVB-veld: straatvoetballen kan altijd en overal. In samenwerking met veertien gemeenten gaat de Koninklijke Nederlands Voetbalbond (KNVB) nu op zoek naar de beste straatvoetballers van Nederland. Via de voorrondes kunnen de grootste talenten zich plaatsen voor de landelijke finale op De Dam in Amsterdam, hét straatvoetbalevenement van het jaar!

Dit jaar doen er naar verwachting bijna 40.000 jongens én meisjes van 6 t/m 12 jaar mee aan de voorrondes van het KNVB straatvoetbaltoernooi. Naast de traditionele toernooien bij de voetbalverenigingen, kunnen ook straatvoetballers die geen lid zijn van een vereniging een gooi doen naar de prijzen. Dit is mogelijk door een samenwerking tussen de KNVB, de gemeenten en gemeentelijke sportinstanties. Door speciale toernooien in de wijk te organiseren hoopt de voetbalbond veel jongens en meisjes kennis te laten maken met de sport.

De winnaars van de voorrondes in de wijk plaatsen zich voor de gemeentefinales. Wie deze ook weet te overleven, mag zich opmaken voor de districtsfinales. In deze ronde komen de winnaars van de gemeentefinales de teams van de verenigingen tegen. De weg naar de grote finale in Amsterdam is nu nog maar een kleine stap, want de winnaars van deze districtfinales mogen zich op zaterdag 28 juni melden op De Dam.

Zowel de districtfinales als de grote finale in Amsterdam zijn voor de jonge straatvoetballers momenten om niet snel te vergeten. Met een rijendik publiek langs de kant, mogen ze voor honderden enthousiaste toeschouwers laten zien wat ze in huis hebben. Bovendien zorgt de KNVB met spectaculaire optredens ervoor, dat jong en oud zich rond de wedstrijden geen moment hoeft te vervelen.

Jet Bussemaker, staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verrichte op dinsdag 25 maart de landelijke aftrap van het KNVB straatvoetbaltoernooi in Den Haag. Bussemaker deed dat op een paar hooggehakte laarzen. ,,Ik had toch beter even een paar sportschoenen mee kunnen nemen", lachte de staatsecretaris na afloop. Maar ook met de hoge hakken kende het straatvoetbaltoernooi een geslaagde kick-off.

Dit jaar heeft het KNVB straatvoetbaltoernooi voor het eerst een officiële ambassadeur. Welke topvoetballer dit is, blijft echter nog een verrassing. Maar ook deze technicus heeft het spelletje geleerd op de straat. Want of je het nu hebt over Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuyt of Klaas Jan Huntelaar: alle sterren zijn ooit op straat begonnen.

Het KNVB straatvoetbaltoernooi komt op 14 en 21 mei naar Alkmaar. Kijk voor de exacte locaties en speeltijden op www.knvb.nl/straatvoetbal.

Noot voor de redactie,