Gemeente Rotterdam

Rotterdam herdenkt bombardement

Op woensdag 14 mei 2008 herdenkt Rotterdam het bombardement op de stad dat op 14 mei 1940 plaats vond. Het bombardement bracht een ingrijpende wending in de geschiedenis van de stad teweeg. Op verschillende historische locaties in de stad wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen die op 14 mei 1940 plaatsvonden. Vanaf 22.30 uur wordt de brandgrens aangelicht met 128 lichtbundels.

9.30 uur: Programma voor schoolkinderen

Om 9.30 uur is er in de Laurenskerk een programma voor schoolkinderen rond een kunstwerk over de brandgrens. Het programma wordt georganiseerd door de SKVR (Stichting Kunst van Rotterdammers), die begin mei voor scholen een speciale tocht langs de brandgrens organiseert.

10.00 uur: Herdenking ultimatum

Om 10.00 uur spreekt burgemeester Ivo Opstelten bij het monument aan de Statenweg t.o. nr. 147. Het monument is daar opgericht om te herdenken dat Duitse Parlementairs op deze plek het ultimatum uitbrachten aan de commandant van verschillende legeronderdelen in Rotterdam, de heer P.W. Scharroo.

11.00 uur: Opening De Bunker: Dilemma's toen en nu.

In tijden van oorlog en bezetting wordt iedereen geconfronteerd met het maken van keuzes. Dit wordt indringend aan de orde gesteld in 'De Bunker', een multimediale, reizende expositie over dilemma's van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Ivo Opstelten opent De Bunker om 11.00 uur, samen met scholieren van de Roncalli Mavo. De Bunker staat tot 25 juni as. op de Binnenrotte ter hoogte van de Meent. Door middel van projecties, geluidseffecten en lichtdecors krijgt de bezoeker verschillende dilemma's voorgelegd met de vraag: 'Wat zou jij doen?' Toegang is gratis.

12.00 uur: Interculturele bezinningsbijeenkomst

Om 12.00 uur vindt in de Laurenskerk een interculturele bezinningsbijeenkomst plaats. Aansluitend wandelen de deelnemers naar Plein 1940.

13.00 uur: Kranslegging bij 'De verwoeste stad'

De centrale stadsherdenking van het bombardement vindt om 13.00 uur plaats op Plein 1940 bij het monument 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine. Burgemeester Ivo Opstelten legt een krans bij het monument en een achterkleinzoon van een echtpaar dat bij het bombardement is omgekomen zal uit een bijzonder 'ooggetuige' verslag voorlezen.

13.30 uur: Luiden (kerk)klokken

Alle (kerk) klokken binnen de brandgrens luiden even lang als het bombardement op 14 mei 1940 heeft geduurd.

18.00 uur: Filmprogramma langs de Brandgrens

Om 18.00 uur wordt op verschillende locaties langs de Brandgrens een kort filmprogramma vertoond met films uit de collectie van het Gemeentearchief. De films zijn geselecteerd en gebruiksklaar gemaakt door filmproducent Joop de Jong.

20.30 uur: Herdenkingsbijeenkomst Laurenskerk thema "Ooggetuigen"

De avond begint met de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek "Rotterdam, de brandgrens van 14 mei 1940" aan wethouder Lucas Bolsius. Daarna wordt het definitieve icoon dat de brandgrens in de toekomst zal gaan markeren gepresenteerd. Presentatrice Suzanne Mulder gaat vervolgens in gesprek met ooggetuigen van het bombardement op Rotterdam en met nieuwe Rotterdammers over 'hun' ervaringen met meer recente bombardementen elders op de wereld, zoals in Iran, Congo en voormalig Joegoslavie. Dit naar aanleiding van het boek 'Ooggetuigen' van filosofe en schrijfster Tiny Rahimy, waarvan Debbie Kleijn een documentaire maakte. 'Ooggetuigen' is een productie van Trichis Publishing. In een tijd waarin bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, laat 'Ooggetuigen' zien dat hun ervaringen niet aan een plaats of datum gebonden zijn, maar een universeel karakter hebben. Deze avond wordt het eerste exemplaar van het boek 'Ooggetuigen' door burgemeester Ivo Opstelten aan de aanwezige ooggetuigen overhandigd.

22.30 uur: Markering en aanlichting Brandgrens

Burgemeester Ivo Opstelten ontsteekt op Plein 1940 om 22.30 uur de door Mothership ontworpen spectaculaire aanlichting van de brandgrens. De brandgrens wordt aangelicht met 128 lichtbundels. Op Plein 1940 vindt ook de publieke onthulling plaats van het definitieve ontwerp van ontwerpbureau West 8 voor de markering van de brandgrens.

noot voor de redactie/