Time : 17:49:15
Date : 09 May 2008
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Europees zeesecretariaat opent deuren te Oostende

14 mei 2008 - 18.00 uur
InnovOcean site, Wandelaarkaai 7, Oostende

Met de officiële opening van het secretariaat van de Marine Board van de European Science Foundation (MB-ESF) op 14 mei te Oostende, is ons land straks een Europese instelling rijker. De Marine Board besliste twee jaar geleden te verhuizen van Straatsburg naar de InnovOcean site aan de oosteroever te Oostende, aangetrokken door de nabijheid van de zee en Brussel, en door het aanbod van de Vlaamse overheid om in de huisvesting te investeren. Ook het brede publiek krijgt op zaterdag 17 mei de kans de site te bezoeken.

De Marine Board werd in 1995 opgericht, als een onafhankelijk niet-gouvernementeel adviesorgaan binnen de European Science Foundation. Haar hoofdtaak bestaat uit het stimuleren van de samenwerking tussen de directeurs van de belangrijkste Europese zeeinstituten, onderzoeksraden en financierende organen, en het uittekenen van de krijtlijnen van het marien onderzoek in Europa. Via de organisatie van netwerking evenementen en de publicatie van strategische documenten, speelt ze een belangrijke rol in de vele wetenschappelijke uitdagingen (zoals klimaatsverandering, mariene biodiversiteit, visserij en aquacultuur, beheer van de zeeën,...) waar Europa voor staat. De European Science Foundation is sinds 1974 gevestigd in Straatsburg en kent onder haar leden 75 instituten, wetenschapsfondsen en academies uit 30 Europese landen.

Op 15 mei verzamelen vertegenwoordigers van de belangrijkste mariene en maritieme Europese netwerken te Oostende, om tijdens een forum de discussie te voeren over de toekomst van het oceanografisch databeheer en de mogelijke oprichting van een European Marine Observation and Data Network (EMODN). 'Het is essentieel dat dit onderwerp besproken wordt met de betrokken organisaties en netwerken op het allerhoogste niveau' zegt Mr. Lars Horn, de voorzitter van de Marine Board. 'Zeker nu duidelijk is dat vele Europese en nationale beleidsmakers en adviseurs geen visie hebben op de waarde en structuur van een dergelijk systeem, waarvoor de Europese Commissie in 2008 en 2009 een route- en actieplan zal vastleggen'. Vertegenwoordigers van netwerken zoals ESONET, EMSO, MerSEA, EuroGOOS, MedGOOS, ECOOP, Euro-ARGO, EuroSITES, SeaDataNet en Marbef zullen hun visie delen en uitnodigen tot debat.

En op zaterdag 17 mei van 10.00 tot 18.00 uur krijgt ook het brede publiek de unieke gelegenheid kennis te maken met de kantoren van de Marine Board en de gelegenheidstentoonstelling over oceanografie te bezichtigen. Tevens openen ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het UNESCO IOC Project Office for IODE en het Provinciaal Ankerpunt Kust - allen gevestigd op de InnovOcean site aan de Wandelaarkaai te Oostende - hun deuren.

Plaats opening: InnovOcean site, Wandelaarkaai 7, Oostende Datum en uur: woensdag 14 mei 2008, 18.00 uur

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de officiële opening op woensdag 14 mei om 18.00 uur in de kantoren van de Marine Board, Wandelaarkaai 7 te Oostende.

Perscontacten:
Jan-Bart Calewaert (MB-ESF)
Tel.: 059/34 0 70; GSM: 0497/43 33 71;
jbcalewaert@esf.org

Jan Seys (VLIZ)
Tel.: 059/34 21 30; GSM: 0478/37 64 13;
jan.seys@vliz.be

http://www.esf.org/research-areas/marine-board.html

URL: http://www.esf.org/research-areas/marine-board.html