Digitaal factureren beoordeeld door de belastingdienst


Register.nl lanceert nieuwe versie van de taxonomie voor digitaal factureren: Invoice 2.0

AMSTERDAM, 20080512 -- Op 16 april 2008 bezocht een 4-koppige delegatie van de belastingdienst Register.nl om de nieuwe standaard in digitaal factureren te beoordelen. De belastingdienst had met name belangstelling voor de door Register.nl ontwikkelde XBRL-taxonomie Invoice. Om digitale facturen direct in de boekhouding van elk bedrijf te kunnen verwerken is het nodig dat elk softwarepakket de facturen kan lezen. Overheden, banken en bedrijven hebben gekozen voor XBRL als uitwisselingstaal voor bedrijfsdata. Om XBRL te kunnen gebruiken zijn zogenaamde taxonomiën (woordenlijsten) nodig. Register.nl ontwikkelde de nieuwe taxonomie Invoice, voor digitale facturen.

Op 23 april 2008 ontving Register.nl een schriftelijke reactie naar aanleiding van de beoordeling door de belastingdienst van 16 april 2008.

De belastingdienst meldt: `Door gebruik te maken van de door u voorgestelde taxonomie kan voldaan worden aan de wettelijke eisen die artikel 35a wet Omzetbelasting stelt.'

Daarnaast maakt de belastingdienst nog wel enkele opmerkingen.

`Voor de overzichtelijkheid, en mogelijke gebruikerswensen, is het aan te bevelen om de prestaties die onder de verlegging- of margeregeling vallen op een aparte factuur te vermelden'.
Register.nl heeft deze aanbeveling overgenomen. De validatieregels van de taxonomie Invoice staan binnen één factuur geen andere btw-soorten toe als er een product met verlegde btw, of een product vallend onder de margeregeling (btw-codes V of M) is opgenomen. Zo staan prestaties die onder de verlegging- of margeregeling vallen altijd op aparte facturen.

`De wet Omzet belasting stelt in art 35 lid 1 letter h dat de productieprijs (invoice detail) exclusief BTW wordt vermeld.'
Register.nl heeft moeite met deze aanbeveling. In de praktijk van het MKB wordt er nog steeds inclusief btw gefactureerd. En Register.nl wil een generieke oplossing voor digitaal factureren bieden. Daarnaast is zij van mening dat het voor een snelle adaptatie van digitaal factureren van belang is dat in principe elk MKB-bedrijf hiervan gebruik kan maken. Vooralsnog verbieden de validatieregels van de taxonomie Invoice het gebruik van facturen met producten die inclusief btw staan vermeld, niet. Een kenmerk van XBRL is dat het om een levende standaard gaat en dat haar taxonomiën de actualiteit weerspiegelen. De validatieregels van de taxonomie Invoice kunnen op enig moment dus aangepast worden, waardoor alleen facturen volgens de wettelijke regels, dus met alleen prijzen ex btw, worden toegestaan.

`Er dient vastgesteld te kunnen worden op welke datum de levering en/of dienst is verricht (art 35-1-g) dit is vooral van belang indien er periodiek wordt gefactureerd.'
Dit was tijdens de bespreking op 23 april 2008 al ter sprake gekomen. Direct daarna is de taxonomie op dit gebied al aangepast: er kunnen nu ook producten en/of diensten worden gefactureerd met een afwijkende leverdatum.

`Naast de vooruitbetalingskorting (kredietbeperking) zijn andere kortingen mogelijk (art 35-1-h). Op welke wijze is daar binnen de taxonomie in voorzien?'
In het detailrecord van de taxonomie, met de gegevens van het product of de dienst, kan op regelniveau een korting worden meegegeven. Dat kan een korting in de vorm van een bedrag zijn, of een percentage.

`Het totaalbedrag omzetbelasting dient ook in euro's vermeld te worden ingeval er in een andere valuta gefactureerd wordt.'
Deze eis is verwerkt in de validatieregels van de taxonomie Invoice.

Invoice 2.0
Woensdag 14 mei 2008 zal Register.nl de nieuwe versie van de indeling van de taxonomie voor digitaal factureren, Invoice 2.0, publiceren en vrijgeven voor gebruik. In de nieuwe versie zijn bovenstaande aanbevelingen verwerkt.

Fiscaal vertegenwoordiger
Met Invoice 2.0 kunnen ook bedrijven die namens een leverancier factureren, gebruik maken van digitaal factureren. Hiertoe is een extra recordsoort toegevoegd, InvoiceFiscalAgent.