Uitzendbaan voor veel werkzoekenden stap naar duurzame werkhervatting

14/05/2008 09:27

Centrum voor Werk en Inkomen

Van alle niet-werkende werkzoekenden ingeschreven bij CWI, pakt een op de drie de draad weer op met een uitzendbaan. Op termijn leidt dat bijna even vaak tot duurzame werkhervatting als bij werkzoekenden die door CWI naar een direct dienstverband zijn bemiddeld. Werkzoekenden met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder laag opgeleide en allochtone CWI-cliënten, hebben een minder grote kans om via een uitzendbaan een baan in direct dienstverband te verwerven dan hoger opgeleide en autochtone CWI-cliënten. Aldus luiden enkele bevindingen van een onderzoek uitgevoerd door SEO, waarin CWI-cliënten die uitstromen naar een direct dienstverband worden vergeleken met uitstroom naar een uitzendbaan. Voor het onderzoek zijn 1,2 miljoen cliënten van CWI gevolgd gedurende de periode 2001-2005.

Van de CWI-cliënten die het werk hervatten met een direct dienstverband heeft na 30 maanden 29% nog dezelfde baan, 36% een volgende baan in direct dienstverband en 5% een uitzendbaan. Van de CWI-cliënten die starten met een uitzendbaan werkt na 30 maanden 46% in een baan in directe dienst en 16% in een uitzendbaan. De groep werkzoekenden die start met een uitzendbaan is binnen 30 maanden twee keer zo vaak van baan veranderd als de groep die start met een direct dienstverband. De kans op een hernieuwde inschrijving bij CWI is voor uitzendkrachten ongeveer twee keer zo groot als voor werknemers die zijn gestart met een direct dienstverband. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de groep uitzendkrachten relatief kort ingeschreven staat en snel het werk hervat, vaak ook in een direct dienstverband. Na de eerste doorstroom zijn de arbeidskansen voor beide groepen ongeveer hetzelfde.

Uitzendbaan niet voor iedereen

CWI-cliënten die worden bemiddeld naar een uitzendbaan zijn vaker dan gemiddeld jong (tot 30 jaar), lager of middelbaar opgeleid, man, allochtoon, ongehuwd en woonachtig buiten de Randstad. CWI-cliënten die het werk hervatten met een direct dienstverband zijn vaker dan gemiddeld van middelbare leeftijd (40 jaar of ouder), hoger opgeleid, gehuwd en staan al minstens drie maanden als werkzoekende ingeschreven. Het aandeel van uitzendbanen onder de werkhervatting van CWI-cliënten is redelijk constant gedurende de periode 2001-2005: 33%.

SEO Economisch Onderzoek, Arjan Heyma, Chris van Klaveren, Uitzendbaan versus direct dienstverband: vergelijking loopbanen CWI-cliënten, (Amsterdam mei 2008).