Hoge schadepost grote branden in eerste kwartaal 2008

14/05/2008 15:43

Verbond Van Verzekeraars

Verzekeraars keerden in het eerste kwartaal circa tachtig miljoen euro uit vanwege schade door grote branden (schadepost van meer dan één miljoen euro). Dat blijkt uit een inventarisatie in het vrijdag verschijnende nummer van het nieuwsmagazine Verzekerd! van het Verbond van Verzekeraars. Hoewel het aantal branden hetzelfde was als een jaar eerder, betekent dat een stijging van zestig procent in de schadelast ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007. Ook de branden in Delft (Technische Universiteit) en Enschede (bedrijventerrein De Marssteden) van gisteren zullen de lijst 'grote branden' aanvullen.

De totale schade door grote branden bedroeg vorig jaar 450 miljoen euro, vijftig procent meer dan in 2006. Of die stijging zich in 2008 zal doorzetten, is nog onduidelijk. Het hoge schadebedrag in het eerste kwartaal van 2008 kan voornamelijk worden toegeschreven aan de maand januari. Die maand verschilde qua aantallen niet zoveel van andere jaren, maar een paar flink grote branden telden zwaar door in de schadecijfers. Zo leverde de brand in een papierverwerkingsbedrijf in Nijmegen op 26 januari alleen al een schade op van 25 miljoen euro. Een brand in een bedrijfsverzamelgebouw in Haarlem op 1 januari zorgde voor een schadepost van tien miljoen euro.

De recente branden in Delft en Enschede doen vermoeden dat schade door brand ook in het tweede kwartaal van 2008 weer fors in de papieren gaat lopen. Eerste schattingen van de schade door de brand bij de TU Delft komen uit op tientallen miljoenen euro. Daarmee zou alleen al door dit incident de brandschade in het tweede kwartaal hoger uit kunnen komen dan in de eerste maanden van 2008. Algemeen directeur Richard Weurding vindt het te vroeg om te concluderen of we te maken hebben met incidentele uitschieters dan wel met een structurele ontwikkeling naar meer branden met meer schade. Het belang van brandpreventie blijft hoe dan ook onverkort overeind staan. "De enorme impact van branden zoals bij de TU Delft, zie ik onvoldoende terug in de maatschappelijke urgentie waarmee brandpreventie wordt aangepakt. Als we het willen, kunnen we naar mijn stellige overtuiging echt nog grote stappen maken in het eerder signaleren van branden en het indammen van de schade." Begin dit jaar riep Weurding de overheid op om een 'voortrekkersrol' te vervullen. Bijvoorbeeld door voldoende middelen vrij te maken voor het verbeteren van de brandveiligheid van overheidsgebouwen, onder meer voor sprinklerinstallaties. Weurding: "Openbare gebouwen moeten gewoon veilig zijn. Zeker als er dagelijks duizenden mensen gebruik van maken. Maar brandpreventie moet niet alleen bij publieke instellingen tussen de oren zitten. Zo zou wat mij betreft bij bestaande woningbouw een rookmelder wettelijk verplicht moeten zijn, verdient brandveiligheid bij ondernemers meer prioriteit als een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering, dient overal voldoende bluswater beschikbaar te zijn en pleit ik voor meer 'rood op straat'. Brand raakt ons allemaal. Laten we daarom de handen ineen slaan."

http://www.verzekeraars.nl