Minister stelt aan Save the Children bedrag beschikbaar voor Myanmar

14/05/2008 11:42

Save The Children Nederland

Minister Koenders heeft vandaag aan Save the Children een bedrag van 500.000 euro toegezegd voor hulp aan de slachtoffers van de cycloon Nargis in Myanmar (Birma).

Teams van Save the Children hebben inmiddels 100.000 mensen, waaronder 33.000 kinderen met hulpgoederen kunnen bereiken. Aan 80.000 mensen rond Yangoon en 20.000 mensen in de Irrawaddydelta zijn voedsel, water, drinkwatertabletten en andere hulpgoederen verstrekt. Alle 500 personeelsleden van Save the Children in Myanmar zijn ingezet om hulp te verlenen in het getroffen gebied, ondanks het feit dat enkelen van hen familieleden of vrienden hebben verloren. De Save the Children staf bestaat voor het grootste deel uit lokale personeel, 10 stafleden zijn internationaal.

Drie Britse hulpverleners van Save the Children die ervaring hebben met noodhulp na natuurrampen hebben visa verkregen en zijn onderweg om onze programma's te ondersteunen. Twee vluchten met hulpgoederen van Save the Children wachten op toestemming om naar Myanmar (Birma) te vertrekken. Deze goederen zullen niet zondermeer aan de Birmese overheid worden overgedragen, maar zullen uitsluitend onder toezicht van Save the Children gedistribueerd worden. Tot nu toe is de hulp verleend met lokale goederen deels vanuit de voorraden die Save the Children voor mogelijke rampsituaties had aangelegd en deels aangekocht op de lokale markt. Aanvulling vanuit het buitenland is hard nodig. Met name tentdoek is in Myanmar zelf niet beschikbaar.

De grootste zorg is nu de gebieden te bereiken die nog afgesloten zijn voor hulp. Save the Children zal er op toezien dat de hulp met name aan kinderen ten goede komt en zal zorgen voor opvang van kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt en ze waar mogelijk met hun familie herenigen. Er zullen plekken worden ingericht waar kinderen veilig kunnen verblijven en zo snel mogelijk zal het onderwijs aan kinderen worden hervat.

http://www.savethechildren.nl