Centrale bank van Suriname

14-05-2008

CENTRALE BANK WAARSCHUWT TEGEN KOERSOPDRIJVING

De Governor van de Centrale Bank van Suriname heeft hedenmorgen de onderstaande brief doen uitgaan naar de Directies van de wisselkantoren:

'Geachte Directie,

Klachten hebben de Bank bereikt dat er cambio's zijn die de wisselkoersen tersluiks, d.w.z. in het geniep, aan het opdrijven zijn. US-dollars worden te koop aangeboden boven SRD 2,80 en zelfs is het al zover dat cambio's US-dollars opkopen boven SRD 2,80.

De Bank ziet geen enkele gegronde reden voor dit opdrijven van de koers, temeer nu de US-dollar op de internationale wisselmarkten juist zoveel aan waarde inboet. Maar los van wat er internationaal gebeurt is het ook zo dat onze eigen Surinaamse economie nationaal gezien een heel goed eerste kwartaal in 2008 heeft doorgemaakt.
Onze betalingsbalans over het eerste kwartaal sluit met een overschot van ruim USD 45 miljoen. Er kan dus geen goede reden zijn voor een schaarste aan US-dollars op onze valutamarkt.

Met de stijgende prijzen voor brandstoffen, rijst, brood en andere noodzakelijke levensbehoeften is het uit den boze dat cambio's zich lenen voor onnodige koersopdrijving. De Bank keurt dit gedrag van de cambio's ten sterkste af. Zulk gedrag zal niet worden gedoogd.

De Centrale Bank wil daarom met dit schrijven een zeer, zeer ernstige waarschuwing aan alle wisselkantoren (cambio's) geven die aan opdrijving van de wisselkoers meedoen.
De Centrale Bank verlangt dat zij onmiddellijk, direct en terstond, elke vorm van opdrijving van de wisselkoers nalaten.
Indien nodig zal de Bank niet aarzelen met beslistheid passende maatregelen te nemen, die doeltreffend zullen zijn. Bovendien sluit de Bank niet uit dat ook maatregelen tegen individuele cambio's genomen kunnen worden'.