Voedingcentrum



Superfruit? Eet liever gevarieerd en voldoende

Granaatappels en broccoli bevatten veel antioxidanten en zijn mede daarom gezond. Maar niet gezonder dan bijvoorbeeld bananen of asperges. Ieder stuk fruit of groente bevat weer andere vitaminen en mineralen. Variatie is het beste.

Reclamemakers hanteren bij de verkoop van hun (fruit)producten graag de term superfruit of supergroente. Het zijn de soorten die veel antioxidanten bevatten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen.

Andere bouwstoffen

âHet is wat dik aangezetâ, meent ook onderzoeker Clabbers van het Hero Insitute for Fruit Nutrition in het Algemeen Dagblad. Hij onderstreept daarmee de gedachte van het Voedingscentrum dat het wat beperkt is om alleen naar antioxidanten te kijken. Zo bevat een banaan onder meer magnesium dat goed is voor de botopbouw.

Variatie

Het beschermende effect van groente of fruit is volgens het Voedingscentrum niet toe te schrijven aan een bepaalde groente- of fruitsoort, of een bepaald bestanddeel. Ook is het effect van bepaalde voedingsstoffen mogelijk groter in combinatie met andere. Daarom kunnen vitaminepillen groente en fruit nooit vervangen en is variatie zo belangrijk.

Zie ook

* Antioxidanten

* Groente en fruit