Studenten spelen toneel voorafgaand aan Raadsvergadering (6-5-2008)

In mei en juni spelen studenten van de opleiding Kunsten, Cultuur & Media van de Rijksuniversiteit Groningen tien voorstellingen in raads- en statenzalen met een korte bewerking van Philoktetes. In Meppel spelen zij voor de vergadering van donderdag 15 mei. Toeschouwers worden van harte uitgenodigd om vanaf de publieke tribune zowel het toneelspel als het politieke spel te aanschouwen en te zoeken naar overeenkomsten en verschillen.
U bent welkom om 18.45 uur.

Philoktetes

Onderweg naar Troje wordt de Griekse vorst Philoktetes achtergelaten op Lemnos, een onbewoond eiland. Tien jaar later - de Grieken hebben de Trojaanse oorlog nog niet kunnen winnen - komt Odysseus met Neoptolemos naar Lemnos om Philoktetes op te halen: zijn onfeilbare boog zou wel eens een einde aan de oorlog kunnen maken. Hier begint het stuk: Odysseus, die zich eerder de wapenrusting van Neoptolemosâ vader Achilles heeft toegeëigend, gebruikt nu diezelfde Neoptolemos om het vuile werk voor hem op te knappen. Alles is geoorloofd om Philoktetes naar Troje te lokken. Het is immers in het algemeen belang â¦

Deze Philoktetes is een bewerking van het gelijknamige stuk van de Duitse auteur Heiner Müller. Dit toneelstuk uit 1966 is grotendeels gebaseerd op de klassieke tragedie van Sophocles, maar niet helemaal. Vooral het einde van het stuk is bij Müller een scherpe analyse geworden van de verhouding tussen wat de realiteit vraagt en wat de integriteit gebiedt. De waarheid van de één, kan heel goed de leugen van de ander zijn. Wie behartigt welke belangen? En hoe behartigt men het algemeen belang? Is integriteit een deugd of een last?

Theaterwetenschap is een specialisatie binnen de opleiding Kunsten, Cultuur en Media en bestaat dertig jaar. Sinds 1985 wordt jaarlijks een productie uitgebracht, die werden geregisseerd door onder anderen Jacques Nieborg, Theo de Groot, Hans van Maanen, Paul De Bruyne en Tanja Hermsen. Philoktetes is een regie van Rob Bakker, artistiek leider van Theater De Citadel uit Groningen.