RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINSES MÁXIMA OP WERKBEZOEK ORANJE FONDS IN AMSTERDAM

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, bracht vanmiddag in Amsterdam een werkbezoek aan 'Van Harte Resto's' en 'Bakkie in de Buurt'. Beide initiatieven versterken de samenhang in de buurt en ontvingen in de afgelopen periode financiering van het Oranje Fonds. Dit werkbezoek was het laatste in een serie van vier bezoeken die Prinses Màxima dit voorjaar heeft afgelegd met het Oranje Fonds.

De Prinses bezocht eerst een vestiging van Van Harte Resto in buurtcentrum De Meeuw in Am-sterdam Noord. Bij Van Harte staat de eetkamer als ontmoetingsplek centraal. Sinds de oprich-ting van deze stichting in 2005 zijn inmiddels 15 vestigingen geopend. Van Harte heeft de over-tuiging dat maatschappelijke integratie, participatie en samenhang begint met de mens zelf, zijn straat en zijn wijk. Van Harte werkt samen met in de wijk actieve organisaties. Prinses Màxima sprak met de oprichter en medewerkers van Van Harte en met de maatschappelijke organisaties met wie zij in Amsterdam Noord samenwerken.

Vervolgens dronk de Prinses op het Kastanjeplein, samen met buurtgenoten, koffie bij Bakkie in de Buurt. Dit mobiele terras wordt van half april tot half oktober verplaatst door Amsterdam Oost/Watergraafsmeer. Met een oude bakkerswagen wordt het kleine terras met koffiezetappa-raat, waterkoker en servies vervoerd. Het terras wordt bemand door vrijwilligers die in het stads-deel wonen of werken. Bakkie in de Buurt zet haar terras vaak spontaan neer, maar komt ook gratis langs op verzoek van bewoners. De Prinses sprak tijdens haar bezoek met de oprichter van het project en met buurtbewoners.

Voor het Oranje Fonds is samenhang in de Buurt een belangrijke pijler. Het fonds is op 20 september mede-organisator van Burendag 2008, waarbij zij ¤ 1 miljoen ter beschikking steltt om mensen in staat te stellen met hun buren lang bestaande buurtwensen uit te voeren. Als start van deze dag nam Prinses Màxima tijdens het werkbezoek een eerste actiepakket in ontvangst.

Noot voor de pers: (