Eerste prijzen verdeeld in Jeugdkrakercompetitie

22/04/2008 10:29

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Eerste prijzen verdeeld in Jeugdkrakercompetitie

Op 15 mei om 11:30 uur strijden de leerlingen van vier groepen 8 in de bibliotheek Hilversum tegen elkaar in de finale van de jaarlijkse Nationale Jeugdkrakercompetitie. Op deze dag wordt bekend wie van de ruim 400 350 groepen 8 die dit jaar meedoen aan de Jeugdkrakercompetitie, het beste thuis is op het internet. Maar nu is al bekend wie de beste presentatie, film en vraag maakte.

Via de Jeugdkrakercompetitie maken kinderen van groepen 8 in het hele land spelenderwijs kennis met onder meer Hyves, allerlei jeugdsites, geavanceerd zoeken, verschillende databases en Powerpoint. Ze leren vooral goed zoeken op het web, via de krakervragen.

Zelf vragen stellen
De krakers (afgeleid van hersenkraker) zijn korte verhaaltjes met een vraag. De antwoorden moeten door zoeken op internet gevonden worden. Er zijn 6 rondes die tussen februari en mei gespeeld worden en een finale. De Jeugdkrakercompetitie heeft elk jaar wel een extraatje. Dit jaar konden de deelnemers zelf laten zien hoe goed ze vragen kunnen bedenken, of een presentatie insturen (powerpoint, filmpje, flash of rap) over hun team of school.

De winnaars van dit onderdeel zijn ondertussen bekend. Het beste knutselen met Powerpoint konden de Burense breinbrekers. Met de presentatie met en een originele groepsfoto sleepten ze 100 euro in de wacht. Team 7 voor 8 maakte een knettergek filmpje waarin je dan eindelijk kunt zien waar de term surfen vandaan komt en team Snelle Jelle verzon een intelligente vraag met antwoord. De winnaars zijn ook terug te vinden op de jeugdkrakersite op www.schoolbieb.nl.

Over Schoolbieb.nl
De Jeugdkrakercompetitie is onderdeel van www.schoolbieb.nl. Schoolbieb.nl heeft ongeveer 10.000 bezoekers per dag en is de vindplaats van goede informatie voor je schoolwerk. De informatie op Schoolbieb.nl komt overeen met de vakken en onderwerpen die op school worden behandeld. Informatie over een onderwerp vind je in de vorm van een digitaal dossier. Zo'n dossier bestaat uit een inleidende tekst die voor de doelgroep is geschreven. Daarbij vind je links naar websites, filmpjes (vertaalde Franse Animaties van Edumedia) en artikelen (bijvoorbeeld uit Zo Zit Dat en Kijk) en full-text artikelen (bijvoorbeeld over de geschiedeniscanon). Het kenmerk van Schoolbieb.nl is informatie die op maat wordt aangeboden én betrouwbaar is. Bibliothecarissen en andere informatiespecialisten zorgen voor het verzamelen, selecteren, rubriceren, beschrijven én beoordelen van informatiebronnen voor schoolbieb.nl. Schoolbieb.nl is een dienst van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, kijk op www.schoolbieb.nl.