Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdam Lezing over zichtbare en onzichtbare discriminatie

In de Rotterdam Lezing 'Mij niet gezien!' op donderdag 15 mei 2008 stelt prof.dr. Justus Veenman, de vraag aan de orde hoe je discriminatie zichtbaar kunt maken. Dat roept enkele andere belangrijke vragen rond discriminatie op. In hoeverre bestaat discriminatie in Nederland, in Rotterdam? Wat verstaan we er precies onder? Waarom wordt er eigenlijk gediscrimineerd? Is discriminatie schadelijk? Zo ja, is er iets tegen te doen? Deze zesde Rotterdam Lezing wordt gehouden in het Bibliotheektheater.

Discriminatie is wettelijk verboden en maatschappelijk ongewenst. Toch doet discriminatie zich in verschillende gedaanten voor, vaak onzichtbaar. Discriminatie vindt bewust of onbewust plaats, is direct of indirect van aard en richt zich onder andere tegen vrouwen, ouderen, gehandicapten, homoseksuelen en allochtonen. Een bijkomend probleem is dat discriminatie lastig te bewijzen is, ook in wetenschappelijk onderzoek.

Justus Veenman is hoogleraar Economische Sociologie aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is expert op het gebied van de arbeidsmarkt. In zijn lezing baseert hij zich op recent onderzoek.
Er is volop gelegenheid voor discussie. Herman Meijer (voorzitter Art.1) opent de avond. Het debat zal worden geleid door Esther-Clair Sasabone, Feven Tesfai (Balance) verzorgt muzikale performances. De Rotterdam Lezing 2008 is een coproductie van Erasmus Podium/Erasmus Universiteit Rotterdam, het Studentenpastoraat Rotterdam, Art.1, Erasmus Magazine en de Bibliotheek Rotterdam.