Provincie Utrecht

Provincie Utrecht start inventarisatie flora en fauna

8-5-2008 -

Ieder jaar inventariseert de provincie Utrecht in een deel van de provincie welke bijzondere planten en dieren er voorkomen. Dit jaar staan het Noorderpark, het gebied tussen Woerden, Montfoort en Oudewater, het Zuidoostelijke deel van de Lopikerwaard en een deel van de Grebbelinie op het programma. Vanaf 15 mei tot en met eind september 2008 gaan medewerkers van de provincie op pad met een veldcomputer.

Met de inventarisatie brengt de provincie in kaart welke beschermde, bedreigde en indicatieve soorten planten en dieren er in het gebied voorkomen. De provincie kijkt naar het voorkomen van planten, zoogdieren, reptielen, amfibieën, dagvlinders, libellen, sprinkhanen, krekels en bosmieren. Voor de planten is een eenmalig bezoek voldoende, voor de dieren zal een gebied drie maal in het seizoen bezocht worden. De natuurwaarnemingen worden direct in het veld digitaal ingevoerd in de veldcomputer. Bij deze invoer wordt gebruik gemaakt van navigatiesatellieten (GPS) voor een snelle bepaling van de positie in het veld. Door gebruik van de veldcomputer kan de provincie Utrecht snel digitaal beschikken over de flora- en faunagegevens.

De actuele natuurinformatie heeft de provincie Utrecht nodig voor haar beleid. Met de verzamelde natuurinformatie kan de provincie de belangen van de natuur meenemen in haar afweging van de vele belangen in het landelijk gebied. De provincie gebruikt naast de gegevens uit de eigen veldinventarisaties zoveel mogelijk informatie die al door anderen is verzameld.

Dit jaar gaan de veldwerkers van de provincie Utrecht in vier regio´s in het buitengebied van de provincie aan de slag. Delen van de gemeenten Maarssen, Breukelen, Woerden, Montfoort, IJsselstein, Lopik, Leusden, Woudenberg en Veenendaal staan op het programma. Dit is in totaal ruim 10.000 hectare. De meeste aandacht zal uitgaan naar wegbermen, sloten, poelen, houtwallen en (park)bossen. De medewerkers van de provincie Utrecht zullen de komende maanden in de genoemde gebieden aanwezig zijn. Benadrukt wordt dat zij zich altijd melden voordat zij in een gebied gaan inventariseren. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij Herbert Kuyvenhoven van de provincie Utrecht via natuurinfo@provincie-utrecht.nl of 030 - 258 35 28.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 3207