Museon Den Haag

Persbericht

datum:
30 april 2008


Expositie 'DESERT SONGS' in Museon
Arita Baaijens, een ontdekkingsreizigster in Egypte en Soedan

Vanaf 15 mei 2008 is in het Museon in Den Haag de expositie 'DESERT SONGS, een ontdekkingsreizigster in Egypte en Soedan' te zien. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat dan in de boekhandel verkrijgbaar is. In de expositie neemt schrijfster en fotografe Arita Baaijens de bezoeker door middel van een multimediashow mee door de woestijn van Egypte en Soedan. Deze show speelt zich af in de intimiteit van een ruime Arabische tent, als onderdeel van de tentoonstelling 'Al-Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld'.
Arita vertelt in zes kleine beeldverhalen over haar grote liefde en verslaving: de woestijn. Ze legt uit hoe zij zich voorbereidt, hoe zij op de kamelenmarkt de dieren kiest om mee te gaan trekken. Ze neemt ons mee naar de woestijnnomaden en laat zien hoe deze overleven in de extreme omstandigheden van de woestijn. Tevens bezoekt zij haar oude vrienden in het door oorlog geteisterde Darfur. De expositie is te zien tot en met 14 september 2008.

Uitnodiging voor de pers

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 14 mei om 17.00 uur. De pers is hierbij van harte uitgenodigd.

Arita Baaijens zal het eerste exemplaar van haar boek 'Desert Songs, een ontdekkingsreizigster in Egypte en Soedan' overhandigen aan de ambassadeur van Egypte in Nederland, de heer Achmed Fathalla en aan archeoloog Krzysztof Pluskota.
Fotograaf Joop van Reeken geeft een presentatie over dit prachtige fotoboek, dat de afsluiting vormt van twintig jaar reizen door de woestijn. Het Arabisch-Nederlands duo Achmed Khabbazeh en Krijn Peter Hesselink zal ter gelegenheid van de opening gedichten voordragen.



Arita Baaijens: fascinatie en passie voor de woestijn Arita Baaijens raakte twintig jaar geleden zo gefascineerd door de woestijn dat ze haar baan opgaf en kamelen kocht. Sindsdien reist zij elke winter met haar kamelen door Egypte en Soedan. In 'Desert Songs' beschrijft zij haar passie voor de woestijn. Boek en expositie zijn een ode aan kamelen, horizonten, nomaden en ontdekkingsreizigers. Tegelijkertijd is het een verhaal over een innerlijke reis. Hoe sterk ben je als je nergens op kunt terug vallen? Waar liggen je grenzen? Baaijens trekt in haar eentje door de woestijn om antwoorden te vinden. De ervaringen veranderen haar voorgoed.

Over de auteur
Arita Baaijens is schrijfster, fotograaf en een Fellow van de Royal Geographical Society.
Zij publiceerde eerder Een regen van eeuwig vuur (1993), Oase Farafra (1998), Woestijnnomaden (2003) en stelde de bloemlezing De woestijn als passie samen. Haar boeken zijn vertaald in het Duits. Zij schrijft voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Internationale Samenwerking. Voor meer informatie: www.arita.baaijens.com.

Boek
Verschijnt: 14 mei 2008
Fotografie: Arita Baaijens.
Foto's: 92 kleur, 24 zwart/wit
Vormgeving boek: Reynoud Homan
Prijs: 29,95 euro
ISBN/EAN: 9789086901685
Gebonden, 144 pagina's
Uitgeverij Veenman Publishers, 010-245 3333, www.veenmanpublishers.com

Bestellen:

Desert songs
Desert songs
Arita Baaijens


Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.