Gemeente Echt-Susteren


Gemeenteraad vergadert op 15 mei

Op donderdag 15 mei om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen via de lokale televisie en radio.

Agenda


1. Opening en mededelingen


2. Vaststelling van de definitieve agenda

De raadsvoorstellen van het college worden eerst in de raadscommissies behandeld. De commissies adviseren het seniorenconvent of de voorstellen op de agenda voor de raadsvergadering kunnen worden gezet. Het seniorenconvent maakt een conceptagenda. Aan het begin van elke raadsvergadering bepaalt de raad zelf of deze agenda goed is of dat de agenda moet worden aangepast.


3. Vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 27 maart 2008

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast.


4. Benoeming raadslid tot lid Rekenkamercommissie Echt-Susteren

De Rekenkamercommissie Echt-Susteren bestaat uit 3 raadsleden en 2 externe leden. Deze commissie heeft nu een vacature voor een raadslid. De raad wordt voorgesteld een raadslid te benoemen als lid van de rekenkamercommissie.


5. Vaststelling van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008

Elke gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze APV staan allerlei regels waaraan iedereen zich moet houden. Het college is van mening dat deze verordening eenvoudiger kan: minder regels en vergunningen en gemakkelijker om te gebruiken voor inwoners en ambtenaren. Het college heeft een nieuwe APV voorbereid en stelt de raad nu voor deze nieuwe APV vast te stellen.


6. Wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz

Het gehandicaptenvervoer in Echt-Susteren wordt geregeld door Omnibuzz. Omnibuzz is een samenwerking van de gemeenten in de regio. De afspraken over die samenwerking zijn vastgelegd in een zogenoemde Gemeenschappelijke Regeling. Het college stelt de raad voor de Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz aan te passen, zodat het dagelijks bestuur van Omnibuzz er gemakkelijker mee kan werken.


7. Kennisname van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening en delegatie aan het college van de bevoegdheden tot het nemen van projectbesluiten en het vaststellen van exploitatieplannen

In de Wet op de ruimtelijke ordening is geregeld welke bevoegdheden de gemeenten hebben op het gebied van de ruimtelijke ordening . Ruimtelijke ordening is de manier waarop de gemeente de ruimtelijke inrichting van haar grondgebied wil regelen. Er is nu een nieuwe wet gemaakt die ingaat op 1 juli 2008 en die grote gevolgen heeft voor de bevoegdheden van de gemeenten. Het college heeft uitgezocht welke gevolgen dat zijn en hoe de gemeente Echt-Susteren daar mee om moet gaan. Het college informeert de raad hierover via dit raadsvoorstel.


8. Vaststelling vernieuwde Grondnota

In de nota grondbeleid (grondnota) heeft het college beschreven hoe de gemeente omgaat met het beheer, de verkoop en verhuur van haar gronden. Het college vindt dat de gemeente zich ook moet richten op ruimtelijke ontwikkeling zoals bijvoorbeeld het maken van woonwijken, bedrijventerreinen, recreatiegebieden en het opknappen van oude woonwijken en bedrijventerreinen. Omdat de wetgeving op enkele punten is veranderd en de oude grondnota niet meer voldoet, heeft het college de grondnota aangepast en stelt zij de raad voor deze nieuwe grondnota vast te stellen.


9. Voorstel tot onteigening van gronden ten bate van Bedrijventerrein De Berk II

De gemeente is bezig met het maken van het nieuwe bedrijventerrein De Berk II (beter bekend als Bovenregionaal Bedrijventerrein St.Joost). De locatie die voor dit bedrijventerrein is gekozen, is niet helemaal in eigendom van de gemeente. De gemeente mag in zo'n geval onder bepaalde voorwaarden de gronden onteigenen. Het college heeft een onteigeningsvoorstel voorbereid en vraagt de raad te besluiten de onteigeningsprocedure te starten.


10. Toepassing van de Wet voorkeursrecht gemeenten op het gebied De Kamp/Op de Bom in St. Joost

In het kader van het Dorpsontwikkelingsplan St. Joost is de gemeente van plan woningen te bouwen. In het gebied De Kamp/Op de Bom. Omdat de gemeente nog niet alle gronden in het gebied in eigendom heeft en wil voorkomen dat projectontwikkelaars alle gronden opkopen, maakt de gemeente gebruik van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Dit betekent dat als grondeigenaren in het gebied hun perceel willen verkopen, ze dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Het college heeft al besloten de Wvg in te zetten en stelt de raad nu voor dit besluit te bekrachtigen.


11. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd.


12. Verzoek om inlichtingen van de PvdA (en reactie op dit verzoek van het college)

Een lid van de raad mag over een onderwerp inlichtingen vragen aan het college. De PvdA-fractie heeft nu inlichtingen gevraagd over de afhandeling van moties en toezeggingen aan de raad. Het college beantwoordt deze vraag. Over zowel de vraag als het antwoord kan de raad discussiëren.


13. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

De stukken liggen vanaf vrijdag 29 april tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt tevens ter inzage in de leeszalen Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook hier bekijken. Voor vragen of informatie over de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.