UMC Utrecht


Complicaties na pacemaker voorspelbaar

Voor de keuze en aanpak van een behandeling met pacemakers voor een te langzaam hartritme bestaan richtlijnen. Toch treedt in tien procent van de gevallen een complicatie op. Dat blijkt uit het grootschalige nationale onderzoek dat promovendus Martijn van Eck van het UMC Utrecht uitvoerde. Van Eck beschrijft in zijn proefschrift de factoren die een complicatie bij de implantatie van een pacemaker en in de controles daarna voorspellen.

Een geïmplanteerde pacemaker geeft regelmatig elektrische prikkels af die via geleiders naar de hartspier gaan en zorgen dat een te traag hartritme weer normaal wordt. In Nederland krijgen jaarlijks circa 7000 patiënten voor het eerst een pacemaker. Voor de implantatie van pacemakers bestaan duidelijke richtlijnen maar voor de controles daarna nauwelijks. Daarom startte het Julius Centrum in 2003 het FOLLOWPACE onderzoek in 24 Nederlandse pacemaker-centra. Het FOLLOWPACE onderzoek bestudeerde bij 1526 patiënten die voor het eerst een pacemaker kregen de huidige praktijk van de pacemaker-implantaties en controles.

In zijn proefschrift beschrijft Van Eck zes factoren, waaronder ondergewicht en het gebruik van meerdere geleiders van de pacemakers, die complicaties tijdens de implantatie en daarna tijdens de controles kunnen voorspellen. Het aanwijzen van patiënten die meer kans lopen op complicaties na pacemaker-implantaties kan de pacemaker-zorg verbeteren. Daarnaast laat Van Eck zien dat bij veel patiënten die een pacemaker nodig hebben de kwaliteit van leven duidelijk minder is. Maar na een jaar behandeling is in meer dan 75% de kwaliteit van leven weer normaal geworden. Uit het onderzoek blijkt ook dat de pacemaker-technicus een belangrijke rol speelt bij de behandeling met een pacemaker.

Prof. Carl Moons en prof. Rick Grobbee van het Julius Centrum en prof. Norbert van Hemel van de afdeling cardiologie van het UMC Utrecht leidden dit onderzoek. Martijn van Eck promoveert op 15 mei 2008 aan de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen en Ilse van Wijk, tel. 088 7557483 (buiten kantoortijden via 088 7555555) press@umcutrecht.nl
dinsdag 13 mei 2008