Gemeente Dordrecht


Persbericht

Vier Dordtse Disciplines in Amsterdam
Jubileumexpositie Jan Asjes van Dijk

Burgemeester R.J.G. Bandell neemt op donderdag 15 mei een eerste exemplaar in ontvangst van het boek dat Ton Delemarre schreef over leven en werk van de Dordtse beeldhouwer Jan Asjes van Dijk. De bijeenkomst vindt plaats in de kamer van de burgemeester in het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300 en begint om 14.00 uur.

Vertegenwoordigers van de media zijn bij die gelegenheid van harte welkom. De auteur overhandigt het boek; de -- jarige -- kunstenaar is eveneens aanwezig.

Drie jubilea, vier disciplines
Jan Asjes van Dijk viert maar liefst drie jubilea. Morgen, donderdag 15 mei 2008, wordt hij 75 jaar, hij is 50 jaar kunstenaar en 30 jaar lid van Arti en Amicitiae. Een 3-voudig jubileum dat gevierd wordt met een 4D-presentatie in Amsterdam: een tentoonstelling rond het werk in brons en hout van beeldhouwer Jan Asjes van Dijk. Jan heeft drie Dordtse kunstenaars die zich bezighouden met andere disciplines in de kunst uitgenodigd te participeren in de bijzondere expositie. Op vrijdag 16 opent mr. A.F.M. Delemarre de tentoonstelling in Arti en Amicitiae. Ton Delemarre heeft in de serie Spijk Artbooks een boek geschreven over Jan Asjes van Dijk.

Beeldhouwer en kasteelbouwer
Jan Asjes van Dijk is beeldhouwer en kasteelbouwer. Hij schept dromen en verbeeldt ideeën uit weerbarstig materiaal als hout, brons en steen. In zijn werk wordt Jan Asjes van Dijk zeer geïnspireerd dor de natuur. In het Brabantse Rijsbergen heeft hij samen met kinderen en vrienden eigenhandig een kasteel gebouwd. Slot Bourgondië heeft woon- en slaapvertrekken, een kapel, een ridderzaal en een klokkentoren met eigenhandig gegoten bronzen klokken. In de woonkamer staan ommetselde bomen, die als natuurlijke steunpilaren dienen. Het kasteel en de omliggende grond wordt gezien als totaalkunstwerk. Over Jan Asjes van Dijk zou een boek geschreven kunnen worden en dat heeft Ton Delemarre gedaan.

Boek
Ton Delemarre was secretaris van de Culturele Raad Dordrecht en adviseerde vele jaren over het cultuurbeleid van de gemeente Dordrecht. Naast zijn passie voor cultuur zet Ton zich ook in voor de Stichting Oost Europa Projecten. Samen met Joris Vercammen schreef hij het 72 pagina's tellende boek over Jan Asjes van Dijk. Marco de Nood verzorgde de fotografie. Het boek wordt uitgegeven door Van Spijk Art Books en het is het eerste boek in de serie BEELDenBOEK. Het boek is voor ¤ 15,50 te koop bij de boekhandel.

Tentoonstelling
De expositie '4 Dordtse Disciplines' is van 16 mei tot 1 juni 2008 te zien in Art en Amicitiae in Amsterdam. De 4-D presentatie uit Hollands oudste stad eert beeldhouwer Jan Asjes van Dijk bijzijn drie jubilea. Royaal als Jan is, vroeg hij drie geestverwanten in degelijk vakmanschap, ongekunsteldheid en liefde voor de natuur zich rond hem te scharen, De bloem die hij presenteert heeft vier bladen:
* Sculpturen in brons en hout van Jan Asjes van Dijk, een overzicht van zijn oeuvre
* Litho's van Ron Genisse, die hoofdzakelijk grafisch werk maakt. Zijn bijna abstract-expressionistische grafiek is opgebouwd uit snelle notities, die kleur voor kleur in aparte drukgangen worden afgedrukt.
* Schilderijen van Bas Kloens, die vooral bekend is van zijn magisch realistische schilderijen van vegetaties
* Foto's van Marco de Nood, de fotograaf, die onder meer bekend is door het prachtige fotoboek over Dordrecht. De prestigieuze kunstenaarssociëteit Arti en Amicitiae werd in 1839 opgericht; de sociëteit is gevestigd op de hoek van het Rokin en het Spui in Amsterdam.

Dordrecht, 14 mei 2008
Redactie
F.C. Langschmidt
Kabinet

telefoon (078) 639 69 03
Informatie
Mevrouw A.H. Beinema
Kabinet
telefoon (078) 639 62 44