Politie Friesland

Politieberichten donderdag van 15 mei

Fryslân, 15-05-2008 o Politieberichten van woensdag 14 mei 07.00 uur t/m donderdag 15 mei 07.00 uur.

Hoornsterzwaag: aanhoudingen in onderzoek zware mishandeling De politie heeft drie verdachten aangehouden in het onderzoek naar de zware mishandeling van een 19-jarige inwoner van Rotsterhaule. Deze werd zondagochtend 4 mei omstreeks 04.00 uur bij een feesttent aan de Bij de Leijwei door drie mannen meerdere malen in zijn buik en tegen zijn rug en hoofd geslagen en geschopt (zie ook de politieberichten van woensdag 7 mei jl.). Via nader onderzoek en met behulp van getuigenverklaringen werden drie verdachten aangehouden, waarvan er twee inmiddels een bekennende verklaring hebben afgelegd. Zij konden overigens geen motief voor hun daad geven. De drie, een 19 jarige inwoner van Jubbega, een 20-jarige inwoner van Gorredijk en 19-jarige inwoner van de gemeente Opsterland, worden vrijdag voor de rechter-commissaris geleid.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Wettertoer. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werden twintig zonnebrillen weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 43-jarige inwoner van Heerenveen aangifte.

Heerenveen: diefstal van roestvrijstaal
De politie onderzoekt de diefstal van roestvrijstaal vanaf een terrein van een bedrijf aan It Dok. Tussen vrijdagmiddag en dinsdagochtend kwam men op het terrein door een gat in het hek te maken. Vanaf terrein werden vier roestvrijstalen stellingen en één hoekbeugel weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 52-jarige inwoner van Britsum aangifte.

Leeuwarden: ruit vernield
De politie is opzoek naar de dader van de vernieling van een ruit van een woning aan de Insulindestraat. Woensdagochtend zag de 58-jarige bewoner dat een bekende van hem, een 23-jarige man uit Leeuwarden, een ruit van zijn woning ingooide met een parfumflesje. De dader fietste daarna weg richting Bleeklaan. De dag daarvoor was hetzelfde ruit ook al ingegooid met een parfumflesje. De identiteit van de verdachte is bekend en de politie zal hem verhoren. De bewoner deed aangifte.

Ternaard: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Nesserwei tussen maandagochtend en woensdagochtend. Men kwam binnen door ene bovenlicht te forceren. Uit het winkeltje werden eet- en drankwaren, toiletartikelen en snoep gestolen. Een 47-jarige vrouw uit Hallum deed aangifte.

Hallum: diefstal rubberboot en buitenboordmotor
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een boot in de nacht van dinsdag op woensdag. De boot, een groene rubberboot van het merk Vortex, 3,3 m lang, was voorzien van een 4 pk zwarte buitenboordmotor, merk Mercury F4M demo, met rode belettering. De boot lag afgemeerd in de vaart achter een woning aan de Memerdastate. De touwen waarmee de boot vastlag, waren doorgesneden. Ook waren de daders in het hokje achter de woning geweest. Hier was echter niets weggenomen. De 47-jarige bewoonster deed aangifte.

Stiens: man overleden bij val in sloot
Woensdagmiddag is een 58-jarige man uit Ferwert overleden, nadat hij onwel was geworden. De man fietste langs het Tichelwurk en werd vrijwel zeker door hartproblemen onwel. Hij kwam in de sloot terecht. Voorbijgangers zagen de man en haalden hem uit het water. Hij was al overleden.

Mantgum: brand in stal
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een brand in een schuur aan de Skillaerd. Door nog onbekende oorzaak raakte een tractor in een stal achter een woning in brand. Omdat er risico van asbestbesmetting bestond, is direct de woning en het erf ontruimd. De brandweer bluste het vuur. De schade bleef beperkt tot een uitgebrande tractor en schade aan de stal. Andere zaken, zoals twee caravans en een boot, bleven gespaard. Het opruimen van het asbest gebeurt in overleg tussen de bewoners en de milieudeskundige van de gemeente Littenseradiel.

Oosterwolde: bromfietser gewond bij ongeval
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval met een bromfiets op de Weperpolder. Een 18-jarige jongeman uit Oosterwolde reed richting Veenhuizen en, zo verklaarde hij, schrok van een overstekende kat. Hij verloor daardoor de macht over het stuur en kwam ten val. Hij is met letsel aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: doorrijder onder invloed van drugs
De politie heeft woensdagavond een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van doorrijden na een aanrijding een het rijden onder invloed. Rond 19.30 uur zagen meerdere getuigen dat een personenauto op de Vermaningsteeg pardoes tegen een geparkeerde auto aanreed. De getuigen spraken de bestuurder aan op zijn gedrag. Die reed echter zonder te vertellen wie hij was weer weg. De getuigen belden direct via 1-1-2 de politie. Die nam post in bij de woning van de tenaamgestelde van het kenteken, de verdachte. Die verscheen even later lopend bij zijn woning. Hij had zijn auto in een ander straat geparkeerd. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek meegenomen naar het bureau. Omdat vermoed werd dat hij onder invloed van drugs verkeerde, werd van hem een bloedproef afgenomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De eigenaar van de geparkeerde auto is nog niet bekend.

Lemmer: vrouw aangehouden op verdenking woningbrand
De politie heeft woensdagavond een 56-jarige vrouw uit Lemmer aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 20.45 uur werd door omwonenden een brand in een woning aan de Schokker gemeld. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek de bewoonster zwart geblakerd te zijn en ze had ademhalingsproblemen. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Door de politie werd de straat afgezet. Door de brandweer werd onder grote belangstelling van de uitgelopen buurt de brand geblust. Uit het eerste onderzoek rees het vermoeden dat de brand was aangestoken/veroorzaakt door de bewoonster. Zij is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Kollum: aanhoudingen voor (poging) diefstal
De politie heeft woensdagavond een 18-jarige jongen uit Triemen en een 20-jarige uit Oudwoude aangehouden op verdenking van poging diefstal. Een getuige zag de twee bij de jachthaven aan de Cantecleer struinen bij een bootje, die zeker niet van hun was. Ze waren met een auto, waarin een buitenboordmotor lag. De getuige sprak ze aan waarop ze een ongeloofwaardig verhaal vertelden. Daarop belde de getuige met de havenmeester. De twee verdachte waren daarop in de auto gestapt en weggereden. De politie trof de auto aan op het erf van de woning van de knaap uit Oudwoude. Ze vertelden daar weer een ander verhaal. De buitenboordmotor was inmiddels verdwenen. De twee zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Twijzelerheide: eenzijdig ongeval, bestuurder loopt weg
De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdig ongeval op het Wyldpaed West op donderdag rond 02.00 uur. Een getuige werd wakker van een klap en zag dat een auto tegen een boom was gereden. Toen de politie ter plaatse kwam was de bestuurder onvindbaar. Het bleek dat hij de richting van de Rijksweg was gekomen, in de berm was gekomen en daar tegen een boom was gereden. De klap was zo hard dat de boomtop afbrak. Daarna was de auto over een sloot geschoten en op het erf van een boerderij beland. Een wiel van het voertuig werd teruggevonden in de sloot. Gezien de impact van de aanrijding mag de bestuurder van geluk spreken dat hij het er levend van heeft afgebracht. De politie kon de bestuurder niet vinden, het betreft een 41-jarige man uit Twijzel. Hij zal alsnog gehoord worden over de aanrijding en het verlaten van de plaats van het ongeval.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Schritsen. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 58-jarige bewoner deed aangifte.