Provincie Noord-Holland

Actualisering PMI 2008-2012

15-5-2008

Gedeputeerde Staten hebben de Actualisering van het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2008-2012 vastgesteld. Hierin stellen zij aan Provinciale Staten voor om geld beschikbaar te stellen voor een aantal projecten.

In totaal gaat het om een bedrag van ca. 27 miljoen. Bovendien stellen zij voor de eind vorig jaar geschrapte projecten weer op te nemen in de planfase van het PMI.

De provincie heeft een groot aantal wegen, vaarwegen, busbanen en fietspaden in eigendom. Naast het beheer en onderhoud van deze infrastructuur heeft de provincie veel projecten in voorbereiding en uitvoering om de provinciale infrastructuur te verbeteren en uit te breiden. Deze projecten zijn opgenomen in het PMI en doorlopen drie fasen, namelijk de studie-, plan- en realisatiefase.

Twee projecten promoveren naar de realisatiefase, waarvoor krediet wordt aangevraagd. Het gaat om het aanbrengen van een plateau op de kruising N518 Bereklauw in de gemeente Waterland ( 170.000). Geplande uitvoering is tweede helft 2008. Daarnaast wordt een krediet van ruim 16 miljoen aangevraagd voor de aanleg van de busbaan voor de Oosttak van de Zuidtangent, tracé Legmeerdijk tot busstation Uithoorn. De start van de uitvoering staat gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar.

Projecten weer opgenomen in PMI
Ook stellen Gedeputeerde Staten voor de volgende vier projecten weer in de planfase van het PMI op te nemen: de reconstructie van de N236, de parallelweg langs de N248, het vervangen van de Stolperophaalbrug en de reconstructie van de N242 (Smuigelweg-Verlaat). Dit betekent dat deze projecten weer in aanmerking kunnen komen voor uitvoering, afhankelijk van de uitkomsten van de planvorming. Bij de vaststelling van het PMI 2008-2012 waren deze uit de planfase geschrapt om de in het PVVP opgenomen impuls fiets/ketenintegratie te kunnen financieren en het fietsbeleid meer gestalte te geven en fietsprojecten in de gemeenten (fietsenstallingen bij stations, ontbrekende schakels e.d.) te kunnen financieren. Inmiddels is gebleken dat er financiële ruimte is om deze projecten te realiseren. In de tussentijd is de voorbereiding van de projecten wel doorgegaan, vanwege hun belang voor de verkeersveiligheid en doorstroming.

Nieuwsredactie