Registratiesysteem bestrijden agressie tegen ambtenaren

15/05/2008 09:47

VNG

Agressie en geweld tegen ambtenaren is onacceptabel. Er worden vandaag twee nieuwe instrumenten gepresenteerd waarmee de gemeentelijke sector dit probleem te lijf wil gaan: de Arbocatalogus Agressie en Geweld en het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR).

Arbocatalogus

De Arbocatalogus biedt gemeenten een praktische handreiking om agressie en geweld integraal aan te pakken. Daarnaast bevat de catalogus praktische oplossingen en praktijkvoorbeelden. De hele keten komt aan bod: veilige werkprocessen, veilige werkplekken, huisregels voor burgers, gedragscodes voor medewerkers, voorlichting en training van medewerkers, alarmprocedures etc.

GIR

Het tweede instrument om agressie tegen ambtenaren te bestrijden is het Gemeentelijk Incidenten registratiesysteem. VNG en vakbonden hebben besloten dit systeem in het leven te roepen om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van agressie-incidenten. Het systeem is zo ingericht dat gemeenteambtenaren zelf vanaf de werkplek geweldsincidenten kunnen melden. Na de registratie kunnen leidinggevenden meteen starten met opvang en nazorg van de betrokken werknemer(s). Bovendien kan de organisatie aangifte doen en de schade proberen te verhalen.

De heer Verkerk, voorzitter van het CvA en burgemeester van Delft zal het eerste exemplaar van de Arbocatalogus Agressie en Geweld aanbieden aan de minister van BZK, mevrouw Ter Horst. Hij doet dit op het stadhuis van Almere, omdat Almere als eerste gemeente start met het GIR. De eerste licentieovereenkomst voor het GIR werd vanmorgen getekend door de wethouder van Almere, mevrouw Haanstra, en de vice-voorzitter van het A+O fonds Gemeenten, de heer Kuin.

Den Haag, 15 mei 2008





http://www.vng.nl




Vereniging Nederlandse Gemeenten