Gemeente Eemsmond


Twee koninklijke onderscheidingen in Eemsmond
woensdag 14 mei 2008

Woensdag 14 mei 2008 ontvangen twee inwoners van de gemeente Eemsmond een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marijke van Beek. De heer J. Millekamp en mevrouw R. Millekamp-Loorbach zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J. Millekamp
uit Warffum (geboren 27 juli 1947) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bij de benoeming van de heer Millekamp zijn vooral zijn bestuurlijke, organisatorische en ondersteunende activiteiten meegenomen. Hij heeft zich ingezet op het gebied van kerkelijk fondsbeheer, streektaal, voetbalsport, monumentenzorg, plaatselijke gemeenschapszin, wadlopen, amateurmuziek, bibliotheekwezen en onderwijs. Vanwege zijn maatschappelijke inzet kan de heer Millekamp gekwalificeerd worden als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Het gaat om de volgende activiteiten en werkzaamheden:

* 1973 2006: Bestuurslid van Open Grenzen (een fonds van de Hervormde Gemeente Rotterdam).

* 1975 heden: Mede-initiatiefnemer van de totstandkoming van het Drents Woordenboek. De heer Millekamp heeft zich ook ingezet voor de actualisering van het Drentse dialect.

* 1981 1983: Scheidsrechter bij voetbalvereniging SV Hillegersberg.
* 1986 2002: Bestuurslid (penningmeester) van de Stichting Woonhuismonument, tot restauratie van monumentale panden in de provincie Groningen.

* 1987 1996: Secretaris van de vereniging Departement Warffum van de Maatschappij tot t Nut van t Algemeen.

* 1990 2006: Secretaris van de Vereniging voor Dorpsbelangen Warffum. De heer Millekamp is ook medeoprichter van deze vereniging.

* 1991 heden: Lid en erkend wadgids van de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Vanaf 2006 is de heer Millekamp ook voorzitter van deze stichting.

* 1992 1994: Bestuurslid van het Haydn jeugdorkest Groningen. Zijn dochter speelde in dit orkest.

* 1998 heden: Bestuurslid van de Provinciale Bibliotheek Groningen.
* 2007 heden: Lid van de Raad van Toezicht van de Stichting CITO (ontwikkeling van testen voor het onderwijs).

De heer Millekamp begon zijn onderwijsloopbaan als directeur van de Rotterdamse Montessorischool. Sinds 1983 is hij in dienst van het schoolbestuur voor primair en voortgezet onderwijs tussen Lauwers en Eems. Hij is ook voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders en de Vereniging van Schoolleiders in het algemeen en openbaar Onderwijs. Daarnaast heeft de heer Millekamp samen met zijn echtgenote de zorg op zich genomen van de vier jonge kinderen van zijn zus en zwager, nadat zij kort na elkaar overleden.

Mevrouw R. Millekamp-Loorbach uit Warffum (geboren 7 januari 1945) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bij de benoeming van mevrouw Millekamp-Loorbach zijn vooral haar bestuurlijke activiteiten op het gebied van musea, een folkloristisch evenement, de kerk, eerste hulpverlening, lokale politiek en de Rabobank meegenomen. Vanwege haar bestuurlijke inzet kan ze worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Het gaat om de volgende activiteiten en werkzaamheden:

* 1984 2007: Bestuurslid van de Stichting Hoogeland Museum Warffum.
* 1987 heden: Bestuurslid van de Stichting Museum Menkemaborg. Zij houdt zich vooral bezig met de restauratie en het onderhoud van de gebouwen.

* 1993 heden: Bestuurslid van de stichting Op Roakeldais. Mevrouw Millekamp-Loorbach is verantwoordelijk voor het secretariaat van de stichting, die drie keer per jaar het Internationaal Folkloristisch Festival Op Roakeldais organiseert in Warffum.
* 1994 1999: Kerkrentmeester van de Nederlandse Hervormde Kerk in Warffum.

* 2003 heden: Vrijwilliger en bestuurslid van de EHBO-Warffum. Zij verzorgt daar het secretariaat en organiseert mede de verenigingsactiviteiten.

* 2005 heden: Secretaris van de plaatselijke politieke groepering Gemeentebelangen in de gemeente Eemsmond.

* 2006 heden: Lid van de ledenraad van de Rabobank Noord-Groningen.

Mevrouw Millekamp-Loorbach was werkzaam bij de Hanzehogeshool in Groningen. Zij begeleidde studenten bij hun studie bouwkunde en architectuur. Daarnaast heeft mevrouw Millekamp-Loorbach samen met haar echtgenoot de zorg op zich genomen van de vier jonge kinderen van haar schoonzuster en zwager, nadat zij kort na elkaar overleden.