Gemeente Geertruidenberg


Veiligheid in de Biesbosch verbeterd

Brochure biesbosch.jpg
De laatste jaren is er een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid, de veiligheid en de bescherming van de natuur in Nationaal park de Biesbosch opgetreden.

Dit is voor een groot deel te danken aan de samenwerking tussen diverse organisaties die een rol hebben in de veiligheid. Dit zijn de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de natuur- en recreatieschappen, de regiopolitiekorpsen en betrokken gemeenten. Door het maken van afspraken en het op elkaar afstemmen van surveillances, onder regie van de waterpolitie, vindt er de afgelopen jaren continue toezicht plaats. De uitvoering hiervan is in handen van toezichthouders met opsporingsbevoegdheid van Staatsbosbeheer, het natuur- en recreatieschap Hollandsche Biesbosch, Groen Service Zuid-Holland, KLPD waterpolitie, de regiopolitiekorpsen, Rijkswaterstaat en de Algemene Inspectie Dienst (AID). Samen zorgen zij ervoor dat alle gasten in Nationaal Park de Biesbosch kunnen genieten van de prachtige natuur en een prettige en veilige Biesbosch kunnen ervaren.

Resultaten in 2007
Alle werkzaamheden van deze diensten worden centraal geregistreerd in het Geografisch Informatie Systeem (GIS). In 2007 hebben in totaal ongeveer 250 controles plaatsgevonden tegen ongeveer 330 in 2006, in 2007 hebben de diensten 15 keer hulp verleend, dit aantal is gelijk aan het jaar 2006. Verder zijn er in 2007 19 signaleringen opgemaakt, is er 250 keer een proces verbaal opgemaakt en zijn er ongeveer 285 waarschuwingen uitgedeeld. In 2006 lag het aantal processen-verbaal gelijk aan 2007. Het aantal waarschuwingen was in 2006 een stuk meer, namelijk 322. Het gaat hier om zaken als illegaal kamperen, diefstal, illegale afvaldump en het overtreden van het jetskiverbod. De hiervoor genoemde aantallen zijn lager dan in het jaar 2006. De relatief slechte weersomstandigheden in 2007 ten opzichte van 2006 zijn hiervan de oorzaak.

Toezicht in 2008

Onlangs is de aftrap gegeven voor het samenwerkingsproject Veiligheid Nationaal Park de Biesbosch. In 2008 zal extra worden gecontroleerd op het voeren van de juiste navigatieverlichting en op het gebruik van alcohol op het water. Het bureau van de waterpolitie in Drimmelen beschikt sinds enige tijd over eigen ademanalyseapparatuur waarmee een exacte blaastest kan worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de afhandelingprocedure van iemand die verdacht is van het varen onder invloed van alcohol, in vergelijking met voorheen, aanzienlijk verbeterd.

Overlast melden

Als u zaken tegenkomt in de Biesbosch Komt die niet in de haak zijn, dan kunt u bellen met het landelijk politienummer 0900-8844. Meldingen over illegale visserij kunt u doen bij het meldpunt van de AID, 045-5466239. Als u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld misdaad anoniem, 0800-7000. Op http://www.politie.nl/klpdwaterpolitie, de website van het Korps Landelijke Politiediensten, is de vaarwijzer 2008 te downloaden. Deze vaarwijzer geeft nuttige informatie en tips die bijdragen aan een veilig verblijf op of aan het water.