Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Krachtenbundeling woon- en welzijnsbeleid - persbericht 029, 2008

Het College van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer vier beleidsnotas ter behandeling aan op het terrein van wonen, leefbaarheid en welzijn. Hoogezand-Sappemeer werkt nauw samen met vele organisaties om een goed woon- en leefklimaat te realiseren. Het gaat om de woningcorporaties, de (jeugd-)gezondheidszorg, de scholen, wijk-, dorps- en buurtorganisaties en sportverenigingen.

Het gaat om de Wmo-nota, de Woonvisie, Integraal Jeugdbeleid en de nota Leefbaarheid en maatschappelijke participatie. Op 20 en 21 mei spreken de raadscommissies Ruimte en Welzijn over de nota's. Het college heeft de commissies verzocht de Wmo-nota vrij te geven voor inspraak in de periode 28 mei tot en met 8 juli en de Woonvisie van 22 mei tot en met 2 juli.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning verplicht gemeenten op negen prestatievelden beleid te ontwikkelen en uit te voeren. De Wmo-nota is een meerjaren-beleidsplan op hoofdlijnen voor de jaren 2008-2011. In de Wmo-nota worden de visie en uitgangspunten, de reikwijdte van de wet en de hoofdlijnen van beleid aangegeven. De uitwerking hiervan wordt verwoord in vier deelprogramma's met bijbehorende maatregelenplannen. Dit houdt in dat de Wmo-nota een kapstok vormt voor deze deelprogramma's te weten: Integraal jeugdbeleid, Leefbaarheid en sociale samenhang in de wijken, Informatie, advies en cliëntondersteuning en Lokaal Gezondheidsbeleid. De nota Leefbaarheid en maatschappelijke participatie is voortgekomen uit de herijking van het welzijnsbeleid. Deze nota en de nota Integraal Jeugdbeleid zijn dus zoals aangegeven al aan de raad aangeboden. In de verdere loop van 2008 volgen nog de twee andere uitwerkingen.

De Woonvisie 2008-2012 geeft de ambities weer van de gemeente Hoogezand-Sappemeer om zich verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijke en levendige woon- en werkgemeente. De Woonvisie gaat niet alleen over de fysieke woonomgeving maar heeft ook duidelijke raakvlakken met beleid dat voortvloeit uit de WMO. Een brede ketensamenwerking op gebied van wonen, welzijn en zorg èn de samenwerking met bewoners is nodig om de doelstellingen te halen.