Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bijstandsfraude aangepakt: 82.000,- terugbetalen - persbericht 028, 2008

Een samenwonend stel in Hoogezand-Sappemeer heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer benadeeld voor een bedrag van ruim 75.000,- omdat ze hun samenwoning voor de gemeente verzwegen. Daarnaast heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer drie kleinere gevallen van fraude geconstateerd, waarbij in totaal voor een bedrag van bijna 7.000,- werd gefraudeerd.

Een 47-jarige inwoonster van Sappemeer en een 49-jarige man uit Hoogezand ontvingen beide een bijstandsuitkering. Uit onderzoek van het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen bleek echter dat zij in de periode 2004 tot en met 2007 voor de gemeente verzwegen dat zij samenwoonden. Tijdens deze periode heeft de man ook nog ingeschreven gestaan in de gemeente Groningen, waardoor deze gemeente ook benadeeld is voor een bedrag van bijna 5.000,-. Het gehele bedrag van ruim 75.000,- wordt van beide personen teruggevorderd. Het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de man en de vrouw.

Daarnaast hebben de preventiemedewerkers van de gemeente Hoogezand-Sappemeer de afgelopen maand diverse zaken onderzocht.


- Een 32-jarige inwoonster van Sappemeer heeft niet aan de gemeente doorgegeven dat zij tegen betaling de krant bezorgde. De hoogte van de onterecht betaalde bijstand bedraagt ongeveer 4.500, -. Dit bedrag vordert de gemeente terug.


- Een 26-jarige inwoner uit Sappemeer is, zonder dit door te geven aan de gemeente, langer op vakantie naar het buitenland geweest dan is toegestaan. Hierdoor heeft hij bijna 2.000,- teveel gekregen en moet hij dit aan de gemeente terugbetalen.


- Een 41-jarige man uit Hoogezand bleek na onderzoek niet te wonen op het door hem opgegeven adres. Hierdoor heeft hij een teveel aan uitkering gekregen en moet hij de gemeente een bedrag van

455,- terugbetalen.