Provincie Limburg

Persberichten

Leren voor Duurzame Ontwikkeling in 2008-2011 hoog op agenda Provincie Limburg
PASsie voor Limburg

Gedeputeerde Staten hebben op 13 mei 2008 besloten om voor de komende vier jaar 186.000,- beschikbaar te stellen ter ondersteuning van het programma 'Leren voor Duurzame Ontwikkeling'. De doelstellingen en uitgangspunten van dit programma staan in de notitie 'PASsie voor Limburg'

Vanwege het succes heeft de Rijksoverheid besloten het programma 'Leren voor Duurzame Ontwikkeling' voort te zetten met het vervolgprogramma 'Van Agenderen naar Doen'. Het Rijk is bereid in de periode 2008-2011 in totaal 544.000,- bij te dragen ( 136.000,- per jaar) onder de voorwaarde dat ook de Provincie Limburg haar steentje bijdraagt. Gedeputeerde Staten hebben daarom op 13 mei 2008 besloten voor de komende vier jaar in totaal 186.000,- beschikbaar te stellen. Binnenkort verschijnt de eindevaluatie Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007 met een beschrijving van de projecten die mede dankzij het programma tot stand zijn gebracht. Het programma heeft veel mensen in beweging gebracht om duurzaam te handelen.

Duurzame ontwikkeling krijgt nationaal en internationaal steeds meer aandacht. De Provincie Limburg wil met gemeenten, bedrijven, instellingen en de Limburgers ervoor zorgen dat de volgende generaties een goede leefkwaliteit en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen. Kennisontwikkeling en leren zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Duurzame ontwikkeling is immers een leerproces! De Provincie Limburg neemt sinds 2000 actief deel aan het landelijke Programma Leren voor Duurzaamheid/Duurzame Ontwikkeling. De afgelopen jaren heeft de Provincie aan verschillende projecten meegewerkt om een leerproces op het gebied van duurzame ontwikkeling op gang te brengen. Ook het creëren van draagvlak, het ontwikkelen van kennis over duurzame ontwikkeling en het bevorderen van duurzaam handelen werden benadrukt.

Het doel van 'PASsie voor Limburg' is om duurzame ontwikkeling meer gemeengoed te maken in besluitvormingsprocessen. Het accent ligt op sociale leerprocessen met als focus onderwijssystemen, overheden en complexe besluitvorming. De Provincie Limburg kiest daarbij voor de kansrijke themas binnen het programma 'Bereikbaar en Duurzaam Limburg': Mobiliteit, Energie, Schone Leefomgeving en Cradle to Cradle.

Voor meer informatie en een gedrukt exemplaar van 'PASsie voor Limburg' (gereed eind mei), kunt u contact opnemen met Harma Albering, tel. (043) 389 7318, hj.albering@prvlimburg.nl.

15-5-2008 10:00