Provincie Overijssel

Geen extra glastuinbouw in Mastenbroek

mastenbroegglas.jpg (19 Kb)
Gedeputeerde Staten achten uitbreiding van de glastuinbouw in de Polder Mastenbroek niet wenselijk wanneer de Koekoekspolder over een aantal jaren vol is. Het weidse landschap en de waterhuishouding in het Nationaal Landschap IJsseldelta staan op gespannen voet met grootschalige ontwikkeling van de glastuinbouw in de polder.

De komende jaren kan de glastuinbouw zich verder ontwikkelen in de Koekoekspolder bij Kampen. Momenteel is ongeveer de helft van de beschikbare ruimte (250 hectare) in gebruik. Het provinciebestuur ziet kansen voor de verdere ontwikkeling van een innovatieve en glastuinbouw met perspectief in de Koekoekspolder.

Verantwoordelijk gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water): "We roepen de ondernemers en de gemeente Kampen op om de glastuinbouw in de Koekoekspolder te versterken als een gezonde en duurzame bedrijfstak. We denken daarbij bijvoorbeeld aan herstructurering en intensivering en aan innovatie in de glastuinbouw. Langs de randen moet er een goede overgangszone komen naar het Nationaal Landschap. Daarin is wellicht ook ruimte voor lichte vormen van bedrijvigheid die een relatie hebben met aan de glastuinbouw.

Voor de verdere toekomst, als de Koekoekspolder vol is, kunnen bedrijven die willen verplaatsen van elders naar de omgeving van Kampen naar de glastuinbouwlocatie bij Luttelgeest. Het provinciebestuur heeft daarover al gesproken met de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder. Die staan positief tegenover de ontwikkeling van Luttelgeest, dat dan samen met de Koekoekspolder een zogenaamde Greenportsatelliet kan worden. De ontwikkeling van zo´n gezamenlijke satellietlocatie wordt verder besproken met Greenport-Nederland, die bezig is met de plannen voor de ontwikkeling van duurzame glastuinbouw.

In 2006 werd verwacht dat alle beschikbare ruimte voor glastuinbouw in de Koekoekspolder tussen 2011 en 2014 in gebruik zou zijn genomen. Daarom hebben GS vorig jaar opdracht gegeven voor een onderzoek naar een geschikte uitbreidingslocatie voor de glastuinbouw.

Een extern bureau heeft vier locaties - de Polder Mastenbroek nabij de Koekoekspolder, een locatie elders in Kampen en locaties bij Ens en bij Luttelgeest - beoordeeld op hun geschiktheid en de haalbaarheid als uitbreidingslocatie voor de glastuinbouw. De uitkomsten van dat onderzoek waren dat de directe omgeving van de Koekoekspolder (de polder Mastenbroek) geschikt is, maar minder haalbaar voor uitbreiding van de glastuinbouw in Kampen dan een locatie bij Luttelgeest.

Met die conclusie stemmen GS nu definitief in. Ze hebben de afgelopen maanden de meningen gepeild van alle overheden en organisaties die bij het onderzoek betrokken waren en ook hebben ze de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving (PCFL) om advies gevraagd.

GS constateren dat het overgrote deel van de betrokken overheden en organisaties de conclusie deelt dat uitbreiding van glastuinbouw niet past bij het karakter van het Nationaal Landschap. Alleen LTO Noord en de Ontwikkelingsmaatschappij Koekoekspolder kunnen zich daar niet in vinden. LTO wilde een ruime overgangszone voor de glastuinbouw in de Polder Mastenbroek, waarin ruimte is voor glastuinbouwbedrijven. GS denken echter aan een beperkte overgangszone waarin de nadruk juist niet ligt op nieuwe kassen.